Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Journalistik som bränner till

Det här är en bok som borde läsas av alla som går på de många journalistutbildningarna. En samling artiklar, alla tidigare publicerade, som visar vad journalistik också kan vara. En journalistik som berättar något på riktigt om människor, som faktiskt går längre än skönlitteraturen i att försöka besvara frågan; vad är en människa?

Foto:

Kultur och Nöje2007-02-10 06:00
Han vill veta vad som gjort Janne Josefsson till den han är - och avslöjar faktiskt också hans mörka hemlighet.
Han söker svaret på vad som driver Amelia Adamo, och kommer väldigt nära.
Femton reportage som alla har det gemensamt att de skildrar en konflikt, människor i ett trauma.
Flera handlar om uppmärksammade brott. Fallet med den mördade homosexuelle hockeyspelaren i Västerås t ex.
Berglund vill veta varför mördaren blir mördare, men berättar också om offret.

För en del i hockeyvärlden, Curre Lundmark t ex, tycks det vara en större chock att offret var homosexuell än att han faktiskt blev mördad. Ted Gärdestads krig mot demonerna är en annan berättelse som går på djupet. Det är inte bara så att författaren har fokus på den kände sångaren, hela hans värld, med familj och andra nära skildras så att det känns, författaren vill som sagt förstå.
Stilistiskt är det rakt på, en effektiv prosa som driver framåt. Syftningsfel kan förekomma, men är knappast störande, det viktiga är att läsaren blir berörd, på huden som det heter numera. Christer Berglund går helt enkelt längre än nästan alla andra, vågar mer, går närmare lågan.

Få läsare torde kunna låta bli att beröras. Ofta är det, som titeln antyder, sorg och död han skildrar.
Men ibland finns det humor i berättelserna också. Som när han återvänder till sin gamla arbetsplats Finnboda Varv där han varit svetsare. På det nedlagda varvet ska nu jeansmärket Diesel utnyttja fabriksmiljön för att lansera sina nya kitschigt hårda jeans. Där träffar han på Börje Salming som berättar att han också varit svetsare, vid gruvan i Kiruna ovan jord.
"Hur länge jobbade du där då?"
"I tre månader, svarade Salming, "och vi strejkade hela tiden."
En ny bok:
Christer Berglund
I dödens väntrum
Atlas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!