Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jazz å Sånt

Foto: Robert Svensson

Kultur och Nöje2013-09-24 05:24

Hej alla jazzvänner. Är ni redo för lite nya svenska jazzplattor med jazz både i det lilla som stora formatet? I så fall tycker jag att vi dyker ner i jazzmyllan och bjuder på duojazz med Lasse Lundström & Ed Epstein. Basisten Lasse Lundström är flitig i svenskt jazzliv, medan saxofonisten Ed Epstein är något av en doldis på jazzscenen. Eds och Lasses platta, Deep Conversations (Berno Records) är en upplevelse att lyssna till. Det krävs stort musikaliskt mod att möta publiken med enbart kontrabas och saxofon.

Naket och avskalat

Inledande Confirmation av Charlie Parker sätter stämningen direkt. Med lätthet, fantasi och total kontroll väver basen och den stora saxen en fin väv som Parker säkert hade gillat. Här finns inget av konflikt utan totalt samförstånd. Detta gäller också resten av spåren som är en blandning av Eds och Lasses egna låtar samt ytterligare en Parker-låt, So long Eric av Charles Mingus, Yousef Lateefs Water Pistol samt några ytterligare spår. Däribland min favorit, Christer Boustedts ballad Nån. Smärtsamt vackert!

Tonmåleri

Långt ifrån alla får ett specialskrivet femsatsigt orkesterverk i present. Trumpetaren Anders Bergcrantz samarbete med kompositören och pianisten Anna-Lena LaurinThe Painter (Vanguard Music Boulevard) visar att Anders utvecklats starkt på de sex år som gått sedan förra plattan. Här möter Anders Bergcrantz ordinarie kvartett Norrlandsoperan Symphony Orchestra under ledning av Mats Rondin.

Med stora penseldrag, svepande rörelser och en magisk färgsättning har Laurin lagt grunden för Anders trumpet. Han försitter inte tillfället utan prövar nyfiket färger och klanger. Jag kommer faktiskt att tänka på Miles Davis samarbete med Gil Evans. Här finns faktiskt paralleller!

Melodiskt eftertänksam

Saxofonisten Cecilia Wennerström har jag gillat sedan 80-talet då hon ledde gruppen Salamander. Då var det frijazz som gällde och tenorsax. Sedan var det barytonsaxen som dominerade och hon spelade med bl.a. Gugge Hedrenius och Bernt Rosengrens respektive storband. På Lydian Mars (Wela Records) har tenorsaxen tagit till heders igen. Musiken, som skrivits av Cecilia, är melodisk eftertänksam och lugnt samtalande. Kvartetten kompletteras av Maria Kvist piano, Filip Augustsson bas och Jonas Holgersson trummor. Lyssna på Cecilia Wennerström, hon har ett budskap!

Arvet efter EST

Slagverkaren Magnus Öström ingick i Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.). Detta är Magnus andra platta efter det att trion upphört. Searching for Jupiter (ACT) väcker känslor hos mig. Här finns ett vemod som nästan gör ont samtidigt som det är obeskrivbart vackert. Inledande The Moon flyter likt en mäktig flod som inte behöver ta till kraftmedel för att visa sin styrka. Likt Ganges eller Mississippi… lugnt och tryggt och utan brådska. Detta lugn och självklarhet genomsyrar hela plattan. Jazz, rock eller jazzrock? Det är lika onödigt att sätta rubrik på Magnus musik som det är att försöka förklara livet! Ni har väl förstått att detta är en mycket hörvärd platta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!