Det nya jazzåret har börjat bra, men jag har fortfarande lite plattor kvar sedan förra året som jag inte vill undanhålla er. Först ut är vibrafonisten Roger Svedberg & Friends i ?A tribute to Milt Jackson Vol. 1 & 2? (SMOT Records). Inspelningarna gjordes på Glenn Miller Café för ett år sedan. Roger Svedberg är tämligen okänd, men är född 1963 i Malmö. Studerat för Gary Burton i Berklee, Boston. Jobbar som slagverkare i Hovkapellet. Har släppt CD med Joakim Milder (The Great European Songbook, 2006) och Peter Danemo, Hans Backenroth och Henrik Westerberg (PitSounds, 2011).
Hyllning till ?Bags?Som alltid är liveplattor på ont och gott. Ljudet är lite si och så, men OK. Det missas här och där, men det får man ta. Entusiasmen flödar över, men det är samtidigt också liveupptagningens styrka? när man lyckas! Till sin hjälp har Svedberg trumpetaren Jan Allan (Vol. 1) och tenoristen Klas Toresson (Vol. 1 & 2). I kompet ingår mästerlige Daniel Tilling och Mattias Nilsson piano, Hans Backenroth bas och Bengt Stark trummor. Jag gillar det här. ?Bags? (Milt Jackson) var en mästare och stilbildare oavsett han spelade med Modern Jazz Quartet eller i andra konstellationer. Personligen föredrar jag Vol.2 eftersom jag tycker Jan Allans sordinerade trumpet är för diffus i jämförelse med Toressons mustiga tenor. Utöver detta låna ett öra eller två till ?Limehouse Blues? där Svedberg och Tilling på duo har lekstuga!
Funk Beat Funktion, ursprungligen från Uppsala, började som ?dansband? för några gig 2007. Bandets pianist, Daniel Lantz, och tenoristen Olle Thunström sökte och fann inspiration i 60- och 70-talets funkgrupper/artister som James Brown, Bob James, Bob Marley, Curtis Mayfield, Miles Davis, Santana och filmmusikgiganterna Lalo Schifrin och Bill Conti. Experimentet slog väl ut och här är bandets andra CD; ?Moon Town? (Do Music Records). ?Moon Town? är en fiktiv stad. Anledningen till att bandet överlevt är att man behållit genrens kärna; dansvänligt beat, sköna grooves och mjuka melodier, fast skapat egen musik. Daniel Lantz är mannen bakom all musik på plattan. Förutom Lantz och Thunström medverkar också bl.a. Karl Olandersson med sin trumpet.
Coltrane, Hendrix & StravinskijDe tre ovan säger en hel del om spännvidden hos Johannesson, Schultz & Berglund. Trumslagaren Peter Johannesson, gitarristen Max Schultz, basisten Dan Berglund samt pianisten Jacob Karlzon utgör gruppen som släppt ?Cause and Effect? (Prophone). Musiken är mycket meditativ och samtidigt väl sammanhållen. Coltranes ?Naima? går i bluesens tecken medan Björks ?Isobel? är vek, sirlig och väldoftande som en Linnea i granskogen! På ett spår medverkar trumpetaren Peter Asplund. Bra, fast egentligen förstår jag inte varför, eftersom kvartetten klarar sig så bra på egen hand. Stravinskij, Hendrix, Coltrane och Björk har komponerat var sin låt. Resten är av Schultz ensam eller de tre kapellmästrarna.
Existentiell jazzRent musikaliskt är ?Jazz/Ballads? med Kurt Järnberg Band en fullträff, men de svenska texterna av Kurts fru och sångerskan Ruth Å. Järnberg diskuterar livets ursprung, moraliska dilemman osv, och då hänger jag inte med längre. Det känns konstruerat och teatraliskt. Kurts trombon, Gösta Rundqvist piano och Thorbjörn Karlssons tenor och flöjt lyssnar jag mer än gärna på. Det finns också dofter av svenskt folkvisevemod som tilltalar mig. Det må vara tänkvärda och viktiga saker Ruth tar upp, men här förfelas syftet.