Jag - vem kan det vara?

Går det att få syn på sig själv? Och kanske få en aning om vem man egentligen är?
Frågan har sysselsatt en grupp elever på Kungsgårdsgymnasiets media och samhäll- och mediaprogram.
I samarbete med Konstmuseet har arbetet blivit till en utställning med foto som just nu visas på museet.

Ingrid Moreau och Ida Hultmark från Kungsgårdsgymnasiet är två av 29 elever som arbetat med en fotoutställning på temat Vem är du. Visas nu på Konstmuseet. "Jättekul", säger Ingrid. "En upplevelse", säger Ida.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Ingrid Moreau och Ida Hultmark från Kungsgårdsgymnasiet är två av 29 elever som arbetat med en fotoutställning på temat Vem är du. Visas nu på Konstmuseet. "Jättekul", säger Ingrid. "En upplevelse", säger Ida. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Kultur och Nöje2004-12-17 06:00
Vem är du? heter utställningen som Susanne Pettersson på Konstmuseet har tagit initiativ till. Med viss koppling till den pågående utställningen med fotografiska verk av Annika von Hausswolff, har eleverna engagerats.
- Vi började med att låta eleverna skriva en text om sig själva. Jag blev så tagen och imponerad av de här berättelserna så jag har tagit med dem i utställningen, säger Susanne Pettersson. Det är lite saxat, omstuvat och anonymt, men tillsammans berättar de väldigt mycket om 17-18-åriga ungdomar i Sverige idag.
Några korta utsnitt från olika texter:
Ibland kan jag se mig själv som om jag vore av glas.
Vi är inte fullvuxna, vi håller på att slå ut.
Ibland är jag i centrum, ibland är jag i min egen värld.
Jag vill bli liten igen.
Att känna daglig press är något som tillhör min vardag.
På bilden ser du mina ögon. I varje öga är en spegelbild.
... det är kalas att ha en storasyster!
Eleverna skriver om hur de valt att arbeta med sin egen bild av sig själva. 29 elever, alla flickor. Några olika förutsättningar gavs. Självutlösare var en, men som man kan se har det inte varit en lag. Men att det skulle bli något högst personligt. För någon har det varit en par jympaskor, en annan har valt ögon i närbild. En annan lyfter hela kroppen i ett hopp, som befriad, medan en annan kurar i fosterställning.
Hela personen, en del, någon symbol, alla har förstås arbetat olika.
Ida Hultmark har arrangerat en nalle och några underkläder.
- Det handlar om att jag måste anpassa mig varje dag för att inte bli mobbad, jag måste passa in och tänka på vad som är lagom. Men det har varit en upplevelse att få vara med i det här projektet.
- Jätteroligt, säger Ingrid Moreau. Min bild av händer gjorde jag för jag tycker den är snygg bil, jag fick syn på hur jag höll på och arbetade med händerna. Men visst är det svårt att hitta en egen stil. Det är nog egentligen för tidigt för att visa sin stil på ett museum!
Utställningen kan ses i museets entre till 9 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!