Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag kan inte tiga"

NORKÖPING
- Varför måste jag vara modig? Jag är ju inte modig.
Det frågade sig Shokouh Ershadi när hennes kamp för kvinnornas rättigheter kändes allt för tung och svår. Men hon samlade kraft och fortsatte. I lördags berättade hon om kvinnornas situation i Iran under den feministiska aftonen i Kulturkammaren.

Kultur och Nöje2003-03-10 00:00
Shokouh Ershadi kommer från Iran och är en drivande kraft i den persiska kvinnoföreningen i Norrköping samt i närradioprogrammet Radio Azadegagram.
Till Kulturkammaren kommer hon i sällskap med Homa, en 31-årig kvinna från Iran som har blivit övergiven av sin man här i Sverige och nu ska utvisas till hemland.
- Män reser till Iran för att gifta sig med en kvinna som de tar med sig hit. Sedan överger de henne för en yngre kvinna. Kvinnan skickas då hem till Iran igen. Men vad har hon för liv där? Hon är frånskild och har förlorat sin oskuld. Hon smutsar ner familjen.
Det här är en fråga som upprör Shokouh Ershadi mycket. Hennes engagemang för kvinnors rättigheter, särskilt de i hemlandet Iran, är stort.
Ibland för stort tycker familjen. Telefonen kan ringa dag och natt då kvinnor söker stöd och hjälp.
- Men hur skulle jag kunna stänga av min telefon, när kvinnor som Homa finns?

<b>Känner sig ensam</b>
Hon säger att hon ofta känner sig ensam i sin kamp för kvinnorna. Hon är inte accepterad bland de iranska männen och även bland många iranska kvinnor här i sitt nya hemland. Hon är för frispråkig, som ledre ett radioprogram om sådant som demokrati, sex och samlevnad.
- Jag är muslim och kommer från Iran. Men det finns så mycket jag inte vet om islam, som är religionen i mitt hemland. Varför ska man bära sjal egentligen? Den frågan har jag inget svar på.
- Det är dags att prata om det som händer kvinnorna i Iran och i många andra länder. De stenas, hängs och förtrycks.

<b>Inga rättigheter</b>
- Lagen säger kanske en sak i Iran, men islam styr allt. Iran är ett fundamentalistiskt land. Kvinnor har inga rättigheter men för män är inget tabu.
- Hedersmord pratas aldrig om men de finns. Det är männens sätt att rensa i familjen när en kvinna har smutsat ner den genom att skilja sig eller förlora sin oskuld.
Publiken i Kulturkammaren lyssnar uppmärksamt och frågorna blir många när Shokouh Ershadis berättelse är slut.
- Hur kan vi acceptera det här? är den fråga de flesta bär med sig hem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!