Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jag gjorde det!

Magnus Petersson

Magnus Petersson

Foto:

Kultur och Nöje2004-08-24 06:00
I torsdags så var jag med om en premiär. Och det var inte vilken premiär som helst utan självaste surströmmingspremiären. Som det alltid är den tredje torsdagen i augustimånad. Anledningen till provsmakningen var ett telefonsamtal i förra veckan med ordföranden i surströmmingsakademin Ruben Madsen. Alla delikatesser av rang har en akademi. Så här i OS-tider kan man benämna Madsen som min mentala rådgivare. Utan honom hade jag inte klarat av det. Jag blev oerhört inspirerat efter vårt samtal. Det kändes absolut inte som någon övermäktig uppgift. Med en otroligt positiv stämma förkunnade akademins ordförande att man inte behöver rädas den illaluktande fiskuslingen.

Hur gick det då? Jo, under ledning av farsgubben så provade jag denna svenska matklassiker. Han är tillsammans med morsan en riktig surströmmingsentusiast efter en femårig sejour i Jämtland på 60-talet. Väl hemma i södra Sverige igen så blev det tradition att äta surströmming, Jag har förstås varit med vid dessa tillfällen redan som liten. Då avfärdade jag surströmmingen som en illaluktande företeelse som bara galningar och norrlänningar äter. Men nu kände jag mig manad. Tiden var inne. Jag skulle äta surströmming för första gången i mitt liv. Jag, farsgubben och en burk surströmming Det var stort ögonblick i livet!

Höjdpunkten är själva öppnandet av burken vilket kräver en viss varsamhet annars är det lätt att spadet sprutar okontrollerat. Det gäller att ha med sig ett fat och hushållspapper annars sker lätt en olycka. När man väl lyckats öppna så kommer den härliga alternativt vidriga stanken. Men man vänjer sig snabbt och efter ett par minuter så tänker man inte på att det luktar. Jag tänkte alltså positivt; precis som min mentala rådgivare sa. Vilket förstås underlättade min första riktiga surströmmingspremiär.

Nu fanns det ingen återvändo. Hade jag kommit så här långt kunde jag inte kasta in handduken. Det mjuka tunnbrödet i botten, på med de redan rensade surströmmingsfiléerna. Tre stycken ska det vara gastade farsan likt en överförfriskad hejarklacksledare. Lite gul- och rödlök och grönsaker i form av gurkor och tomater. Jag rullade ihop den lilla surströmmings-klämman och sedan tog jag ett rejält bett följt av en klunk öl. Svårare än så var det inte.
Till min förvåning så kände jag inte av några stickningar i magtrakten som indikerade uppstötningar. Det var bara att äta sig trött. Det smakade som en något översaltad strömming som stått i en hink i förrådet ett par år. Premiären var avklarad. Om ett år är det dags igen. Jag längtar redan,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!