Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>VIDEONYTT</i>

Kultur och Nöje2001-11-09 00:00
TITUS **** (New Star). Shakespeares tidiga tragedi om konflikter i antikens Rom mellan en åldrande general, en besegrad gotisk drottning, en hatisk arab och deras olycksdrabbade barn har blivit en smått genialisk film i debutregi av Julie Taymor som tidigare satt upp "Lejonkungen" som musical. Hennes teatraliska stil är klart filmisk med avsiktligt överlastad blandning av primitivism, fascistiskt 1930-tal, futurism och mardrömsvisioner i rockvideostil. Rikets förfall, familjelojalitetens krav och hämndens mekanismer skildras effektladdat med stympning etc. men också i agerande som nog är bättre än texten. Anthony Hopkins kejsartrogne general har drag av kung Lear. Jessica Lange har en sällsynt bra roll som drottningen. Krigsskildringen förtjänar att kallas balkaniserad; filmen talar också om vår tids nationalism.

THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER (Egmont). *** En frånskild kvinnlig läkare känner sig isolerad, en bankdirektris går i aborttankar, en barnboksförfattarinna och en blind lärarinna kämpar mot ensamheten. Sex filmnoveller om yrkeskvinnors livsval löper samman i en välspelad regidebut av Rodrigo Garcìa, son till den berömde författaren Márquez. Allt är inte lika engagerande och lyckat, och Glenn Close är överkvalificerad för sin roll. Men det positiva överväger: Cameron Diaz visar sin mångsidighet, personregin är bra, fotot nära människorna i ordets bästa mening. En sevärdhet med optimistisk grundton om att möta sig själv och försöka välja rätt.

EPIDEMIC (Sandrew). *** Arbetet med en film om en slumläkares kamp mot pest i Köpenhamn på 1870-talet blandas med delar av den tänkta filmen. Tidig (1987) film om undergångsstämning och förhållandet mellan konst och verklighet av Lars von Trier. Den pekar tillbaka på hans påverkan av stumfilmer och framåt mot förgängelselyriken i "Europa" och sjukhussåpan "Riket". Katastrofatmosfär i smått mästerligt ljusdunkel, platta ironier om idealismens nederlag och självupptaget nojs om konsten som parasit på verkligheten. Suggestivt förkonstlat, ofullgånget sökande, sevärt men inte oumbärligt för von Triers vänner.

DIAMONDS (Sandrew). ** Kirk Douglas, sjukdomsmärkt men med sin raljanta virilitet kvar, spelar strokedrabbad boxare på resa med sin son författaren (Dan Aykroyd) och sonson. Drömmar om frid och försoning ligger under tragikomiken i den här road movien om tre generationer män. Ett förutsägbart manus trist som en dussinfilm för amerikansk TV lyfts av okonstlad, vardagsnära stil och underfundig humor. Lasse Hallström hade gjort underverk med filmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!