<i>Urspårat</i> Vem får Norrköpings bragdguld?

Foto:

Kultur och Nöje2002-12-03 00:00
I dag vid lunchtid stannar världen liksom upp för några sekunder. Svenska Dagbladets jury ska nämligen offentliggöra årets bragdmedaljör.
Även om det finns en handfull riktigt heta kandidater till detta idrottens motsvarighet till Nobelpriset, så kan vi nog på förhand slå fast att det blir en tjej som får pengen den här gången.
Sjukamparen Carolina Klüft, höjdhopperskan Kajsa Bergqvist, simmerskan Emma Igelström eller Susanne Ljungskog har alla presterat saker som bör falla under rubriceringen "bragd".
Och visst, det är sjyssta, duktiga brudar hela högen. Dock inte särskilt lokala sett ur våra östgötska ögon.
Därför föreslår jag att På gång-spalten delar ut ett eget pris, en alldeles speciell bragdmedalj á la nordöstra E-län.

Och de nominerade är...
1) IFK Norrköping, fotbollslaget:
Att ett egentligen riktigt hyggligt allsvenskt lag kunde trilla ur högsta fotbollsserien är förstås en gåta, men lika mycket en bragd. Bonkagäng som Sundsvall, Elfsborg och Örebro hamnade alla högre upp i tabellen, långt från träsket, och detta faktum förstärker endast IFK-arnas bragdstämpel ytterligare.
2) Stefan Hellberg, tränaren:
Hellberg har tränat Sylvia sedan Hedenhös dagar och lämnar nu Bollspelarens stolthet för att arbeta hos IFK. Sparkad? Nähe, det är liksom grejen - Stefan fick inte foten trots tolv år på en utsatt position. En bragd, förstås.
Jämför med "Snoka" som under samma period kört slut på så många tränarfigurer att vi tappat räkningen.
3) Östergötlands Hockeyförbund:
Som trots ett närmast obefintligt intresse från norrköpingspubliken ändå lyckades få arrangera TV-pucken för tredje året i rad.
Länets egna kämpar blev i vanlig ordning utslagna på ett tidigt stadium. Dock höll både is, sarg och matchklocka i Himmelstalundshallen måttet den här gången. Bragd? Jomenvisst.
4) Norrköpings elitsimmare:
Att slaviskt underkasta sig den mastodontträning som krävs för att ens få vara med på ett ungdoms-SM imponerar. Upp före tupp och plugg för att träna i svinkallt, illaluktande vatten, och sedan - efter skolarbetet - ytterligare ett pass på kvällen. Detta i en sport som torde tillhöra de minst glamourösa i RF-familjen. Simmarna är, allihopa, värda varsitt bragdguld.
5) Vargarna, speedway:
Pengarna tog slut, men även förarna är på väg att ebba ut. Därför måste Norrköpings motorfantomer jaga "vänsterbenssläpare" i Australien och Polen för att ens få ihop fullt lag i elitserien.
Vad består då bragden i, undrar vän av ordning. Jo, att man trots alla bakslag och förluster lyckades locka åskådarmassor i tusental till Kråkvilan på tisdagskvällarna, en publik som skrek sig hes till lukten av metanol. Produkten var ju inte helt lysande, om man säger så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!