<I>Urspårat:</I> Ett lyckomynt att räkna med
Men det är ju trots allt lite spännande med nya valutor. Fina blanka mynt och släta sedlar. Undrar om inte också Göran de senaste veckorna suttit och granskat allt det nya med nåt gammalt förstoringsglas som inte varit framme sedan ungdomens filatelistår.
Men för att bli mynt- och sedelsamlare av euron krävs en hyfsat tjock plånbok. Inget för småbarnen precis. 888 euro och 88 cent måste man punga ut med. Fast det ger bara tillgång till ett enda lands euromynt. Alla länder som är med har ju sina unika baksidor på mynten. Man får lägga på 42.68 för att få alla varianter. Summa summarum 931 euro och 56 cent. 8.600 svenska kronor blir det. Bara för att få en av varje. Dyrt. Själv har jag nöjt med med en tjuga och en femma bland sedlarna - de var lättast att få fatt i. De sitter nu och pryder mitt kylskåp. Så mycket annan nytta gör de ju inte, det ska erkännas. Magneter håller sedlarna på plats intill alla obetalda räkningar och alla oavslutade kylskåpspoesiförsök. Men för kung Juan Carlos fick jag kämpa. En annan är ju inte ute och far så mycket, så man får hålla sig tillgodo med det välkända växlingsföretaget som börjar på F. Och där är tillgången begränsad på mynt. Man känner sig lite som i en öststatsbutik, där det gällde att vara på plats vid rätt tidpunkt för att få nåt. På tredje försöket fick jag napp. F-företaget kunde efter visst letande ståta med två 1-euromynt. Det är den spanska varianten, omtalades det bakom den tjocka glasrutan. Jag slog till och köpte båda. Och eftersom jag inte tänkte slösa bort dom för en usel kurs på Systembolaget (där man kan handla i euro) sitter nu den ena på kylskåpet. Och som sagt - löst sitter den. Såpass tjock och tung, att min starkaste magnet bara med nöd och näppe håller den gamle kungen på plats.
Det finns också billigare varianter för att lära känna euron. Ett sätt är att surfa till den Europeiska centralbankens (ECB) hemsida för euron. Där finns rubriker som "Nyheter och evenemang" och "Barnens hörna". Låter som en cirkus kan man tycka. Under "Barnens hörna" kan man läsa att "för barn har vi tagit fram ett antal spel som är roliga och pedagogiska". ECB har också haft en tävling (tyvärr, den är redan avgjord) där man tävlat om att "bli en eurostjärna". I Finland vann Tiina Mentula och Toumo Turunen. Bara så ni vet.
Och i Sverige vann... Nä, jag skämtade bara. Här kan vem som helst bli eurostjärna. Bara man har spanske kungen på ett euromynt som sitter på kylskåpet. Löst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!