Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Urspårat</I> En spökhistoria är som balsam

Foto:

Kultur och Nöje2002-11-15 00:00
När jag var liten hade jag och mina systrar en utmärkt spökgarderob. Problemet var att bra spökisar var en bristvara. Där satt vi med ficklampor under hakorna och berättade den där historien "Blodet droppar" gång på gång. Varje gång blev jag lika besviken på slutet, som inte alls var särskilt läskigt. Och eftersom det är så dåligt kan jag avslöja att det där blodet bara kom från en vanlig blodapelsin.
Barnboksförfattarinnan Katarina Ros, som var med på Bokens dag i helgen,har tagit sig an att skriva nya spökhistorier. Hon gjorde det för att skona kommande generationer från att få historier som "Blodet droppar" och "Aphanden" upprapade på nytt. Väldigt lovvärt, hon borde få pris bara därför.
Hon tycker inte att uppslag till spökhistorier är något problem. Bara man drar det som händer vardagen en gnutta utöver det vanliga,blir den ganska spöklik.
Och visst har hon rätt. Vardagen är läskig.

Det är konstigt att det det inte finns fler moderna spökhistorir. Utan att det alltid spökar i gamla slott som Engsö slott i Västerås, Hellidens slott utanför Tidaholm eller Löfstad slott, men aldrig i miljonprogramsområden som Navestad eller i småputtriga villaområden, typ Skarphagen.
En annan sak som är konstig är varför just spöken levt vidare, medan annat oknytt och småfolk, så som huldror, vättar, jättar, vittror försvunnit. Men dehar väl kanske inte klarat att anpassa sig till vår värld, får den är ju inte alltid lätt att leva i.
Egentligen är behovet av spänningshöjande spöken ganska märkligt, eftersom vi lever i en tid när vi blir fullkomligt överöst av spänning.

Man lever faktiskt ganska farligt varje dag. Många börjar dagen med en kopp cancerframkallande akrylamidkaffe. Sedan duschar man,och alla vet ju att tio av tio drunkningar beror på vatten. Därefter tar man på sig deodorant och hårgelé som innehåller ftalater, eller vad det nu heter,som kan hämma fertiliteten. När man väl kommit utanför dörren väntar en rad olyckskorsningar, den här årstiden kanske även blixthalka och snökaos. Mobiltelefonen ringer och svarar du får du in en nätt strålningsdos i hjärnan.
Nej, man måste sannerligen inte åka till Robinson-ön för att uppleva faror och spänning.
En honungslen liten spökhistoria är däremot som balsam i magen så här års. Ja, tänk om blott spöken och oknytt var de enda farorna i världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!