<I>Teater:</I> Saga och musik smälter samman
Fr.v. Lena Karlberg, Stefan Eklund och Maria Berwelius genrepade på Kulturkammaren. De spelade Jungfrukungen, en rysk folksaga, där åhörarna fick lyssna på ord och musik. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Jungfrukungen är en rysk folksaga, som här ackompanjeras av levande musik.
- Det muntliga berättandet får saker och ting att hända i den som lyssnar. Då skapar man egna, inre bilder, säger Lena Karlberg, dramapedagog och berätterska i Jungfrukungen.
Sagan handlar om pojken Ivan och hans långa vandring för att finna Jungfrukungen som är hans trolovade. De har skiljts åt av Ivans styvmor som själv blivit förälskad i Ivan. Under sin vandring möter pojken många svårigheter. Han går över kvicksand, ålar sig genom brinnande buskar, och möter sagans traditionella häxor. Hur det hela slutar ska inte avslöjas här.
Sagan om Jungfrukungen kan också upplevas som en symbol för en ung människas livsprocess, där hon vandrar från barndom till vuxenliv och försöker hitta sig själv och sin kärlek.
<b>Äkta sagokänsla </b>
Gruppen strävar efter att återknyta till forna tiders muntliga berättartradition. Sången och instrumenten används på ett effektfullt sätt för att illustrera händelseförloppet. Känslan av närvaro förhöjs, och situationerna blir mer levande. Vem behöver filmduken här?
Tillsammans skänker allt en äkta sagokänsla. En känsla av att tillsammans sitta vid en lägereld och genom det enkla lyssnandet resa till sagans fantastiska värld.
Förutom Lena Karlberg består gruppen av sångerskan och teaterpedagogen Maria Berwelius och Stefan Eklund som är musiker och teaterpedagog. Lena Karlberg tillhör berättarteatern Trollbunden medan Maria och Stefan tillhör folkmusikgruppen Udel.
Tillsammans med regissören Ingegärd Monthan har gruppen arbetat med att väva ihop berättandet, sången och musiken.
- Genom berättandet skapas bilder och musiken tar fram känslorna. Det blir en helhet för åskådaren, säger Ingegärd Monthan.
<b>Medveten form</b>
De instrument som används är enkla, men inte mindre effektfulla. Där finns en balama som liknar en gitarr, en turkisk darbooka i trä som används som trumma, cymbal, altflöjt, tinnwhistle och en fiol.
- Vi har gjort musiken själva. Vi har också lagt till egna bitar i berättelsen. Sagan om Jungfrukungen är ursprungligen väldigt kort, berättar Maria Berwelius.
I berättarformen finns en stillhet. Idag behöver barn få lyssna och använda sin egen fantasi. Pjäsen vänder sig till barn från nio år och uppåt.
- Det fungerar väldigt bra. Barngrupper fängslas trots att vi vänder oss till en svår åldersgrupp. MTV-generationen får otroligt många intryck från alla möjliga håll, säger Stefan Eklund.