Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Intressant om slummens Marocko

Foto: Folkets Bio

Kultur och Nöje2013-04-09 10:32

Guds hästar

Cnema

Regi: Nabil Ayouch

I rollerna: Abdelhakim Rachi, Abdelilah Rachid, Hamza Souidek, Ahmed El Idrissi Amrani m fl.

Betyg: * * *

Det är bläcksvart redan från början. Hamid och Yacine är två pojkar från en familj i slummen. Modern börjar bli gammal men måste ändå arbeta för att försörja familjen eftersom en äldre bror är psykisk sjuk och fadern blivit dement/sjuk. Hamid är mammas ögonsten, hårdingen som genom tvivelaktiga affärer håller hushållet över vattenytan. Yacine är en mer reserverad pojke som drömmer om att bli fotbollsspelare. Men det är uppenbart att hoppet har kringgått deras område Sidi Moumen i Casablanca.

De går från levnadsglada pojkar till luttrade män. Familjens situation förbättras inte av att Hamid hamnar i fängelse. Kvar blir Yacine och vännen Nabil. När Hamid återvänder har han blivit djupt religiös men har också något att ge killarna. Den gemenskap och försörjning de saknat får de genom att gå med i gruppen. Jämförelsen med palestinska filmen Paradise Now är självklar. Guds hästar försöker liksom den förklara vad som gör en självmordsbombare.

I denna film är det enbart fattigdom och marginalisering som visas som orsak. Paradise Now var annorlunda därför att Palestina är i en annan situation än Marocko.

Guds hästar är en mycket välgjord och välspelad film men mörkret gör det svårare att ta till sig historien. Hoppet har övergivit dessa människor sedan länge. Paradise Now hade en spänning och oförutsägbarhet som inte gjorde det till en komplett pina att se på filmen, den öppnade dörrarna för reflektion. Guds hästar är mest en övning i att tåla emotionella slag. Det gör inte filmen tekniskt sämre men det gör filmupplevelsen svårare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!