Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Musik:</I> Lättsmält inledning i De Deer

De Geerhallen Norrköping
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Lü Jia
Solist: Peter Mattei, baryton
Musik av Mozart, Lidholm,
Stenhammar och Brahms

Kultur och Nöje2001-11-17 00:00
Förstklassikerserien med Norrköpingssymfonikerna rullar vidare med ambition och kvalitet som gör att vi börjar bli bortskämda - och kräsna! Torsdagens konsert svarade mot alla våra önkemål, både beträffande repertoar och framförande. Förväntningarna på Peter Mattei var stora, hans namn flaggar för sång av yppersta klass och repertoaren var lockande. Under den korta tid han hade till förfogande lyckades han förmedla hela livet i blixtbelysning med hjälp av den tonsatta lyriken.
Ingvar Lidholm, som själv fanns på plats i salongen, hade tonsatt Erik Johan Stagnelius dikt "Vän ! I förödelsens stund." Vilken dramatik, vilken kraft och vilken glöd fanns det inte i Matteis sång! Hela kroppen intog sången, texten och scenen. Med diktion, mimik och gestik berättades texten, hela sångregistret plockades med i hisnande töjningar. Mattei plockade fram allt som fanns i musiken och kramade ur det som man pressar en citron. Det fanns en närvaro och kärna i tonen som helt tog musten ur åhöraren. Dikten är stark, tung och mångfacetterad. Slutet som lyder: "Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud" är en känd fras som gärna citeras. Dessa ords innebörd finns kristallklart formulerat i tonsättningen. Den innebörden plockade Mattei fram och klädde i ett begripligt språk.
Ytterligare lyrik serverades med Stenhammars tonsättning av Oscar Levertins dikt Florez och Blanzeflor. Mattei inledde med en självklar skildring , drömskt och melodiskt. Han varierade klangfärg och karaktär och disponerade hela registret. Emellanåt glänste det till och glittrade alldeles makalöst, nästa stund landade rösten i ett oerhört pianissimo som trots ljudsvagheten skar genom salongen. Mattei ville berätta en historia, en text och tillsammans med orkestern gjorde han storyn begriplig.
Bramhs Symfoni nr 2 är helgjuten musik i fyra satser. Den spelades generöst med brett upplagda fraser, enkelt och frimodigt utan åthävor. Ändå kändes inte framförandet lika skärpt som vi blivit vana vid, det spretade betänkligt åt alla håll, speciellt i den inledande satsen. Mot finalen hade det hela dock rättat upp sig och musiken fick sin stabila karaktär åter.
Konserten inleddes med Mozarts Divertimento Ess-dur, lättsmält och älskvärd musik som sitter perfekt som motvikt till svårmodig lyrik. Klarinett och horn spelade tillsammans med stråkorkesern - enkelt och dunlätt.
Dirigenten Lü Jia log generöst och uppbackande mot sina musiker och ledde det hela tryggt och tydligt.
Under kvällen delades tre stipendier ut. SON-vännernas årliga stipendium tilldelades flöjtisten Joanna Markson Falk. Gisela Gebhardts ordinarie stipendium gick till violinisten Anne Engström och ytterligare ett stipendium från Gebhardt utdelades till hornisten Lennart Langer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!