<i>KRÖNIKA</i> Allergisk mot julen
Foto:
Var det nån som sa julnubbe?! Äh, det är ju också bara att glömma, annars blir kanske yngsta sonen allt för glad. Mellansonen tål det mesta men tycker allt är äckligt. Risgrynsgröten går an så det får vi väl koka i stora lass.
Den äldsta sonen är glutenintolerant. Han kan inte äta mjölprodukter gjorda på våra fyra sädeslag. Pepparkakorna jag bakar på hans mjöl (som är som potatismjöl i konsistensen) blir otroligt sköra. För att inte tala om pepparkakshuset. För det är ju klart att grabben ska ha pepparkakshus som alla andra barn! Men när det bakas ska mamma vara ensam, för annars lär sig barnen en rad hemska ord. Husdelarna går sönder bara man andas på dom och det tär på mammas tålamod nämligen.
När det gäller mat för sonen är det förstås bort med vörtbrödet, dopp i grytan och ströbrödet i griljeringen på skinkan som gäller. Skinka förresten. Vem vill äta det efter alla hemska bilder vi matats med den senaste tiden? Plågade grisar på väg till slakt. Usch och tvi! Nä, i år får det allt bli kalkonskinka. Det funkar bra ur en annan aspekt också. Syrran äter nämligen bara fågel och vilt. Här blir det älgköttbullar istället för Mamma Scan och kycklingkorv istället för gammal vanlig hederlig prinskorv.
Men sen var det det där med vegetarianen också. 18-åriga systerdottern har slutat äta allt vad animaliska produkter heter. Det blir väl tofuost och, och ja, vaddå? Jag känner att här går gränsen. Det där får hon reda ut själv, det klarar jag inte av i den allmänna julstressen.
Det är bara att konstatera; julen är inte helt enkel!
Fast det är klart, allt KAN faktiskt vara värre!
Jag har en kompis vars kille också är allergisk mot fisk och nötter, MEN han tål heller inte hyacinter och gran.
Kul jul?!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!