<I>Konst:</I> Med trygg guide i vilt landskap

ULF TROTZIG
Konstforum
Måleri, grafik

FOTO: ANITA KJELLBERG

FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2002-03-20 00:00
Det är så starka färger och det i så vassa diagonaler att det sjunger. Egentligen borde man bara ta till sig en enda målning, se och lyssna, och sedan ta igen sig ett tag.
Ulf Trotzig är på Konstforum, en av våra mest framgångsrika konstnärer, efterfrågad på utländska museer. I New York, i Paris förstås där han bodde med hustru Birgitta och lärde grafik hos den berömde Johnny Friedlaender på 50-talet; Japan, Danmark, New Delhi.
Nu visar han svartvit grafik som är fångad hastig rörelse, och så de där landskapen där fåglar ofta kan urskiljas, ibland tydligare, ibland som en del i en urladdning eller sammansmältning av himmel, solreflexer, hav och något som dånar. Färgen är lagd med utmanande djärvhet, vass eller glödande, lugnare avsnitt ger djup och rytm. I några målningar får färgen rinna, tunna rännilar som bara lämnats, de har gjort sitt.
Klart pulsökande bilder.
Ulf Trotzig har inte synts mycket i Norrköping, utställningen på Konstmuseet sträcker sig snart fyrtio år bakåt i tiden. Kvar där finns målningen Mellan vind och träd, utförd vid den tiden.
Han är uppväxt i skånska Föllinge 1925, studerade på göteborgska konstskolan Valand efter Paris, var i helgen närvarande vid vernissagen på Konstforum och berättar den fantastiska historien om sina försvunna etsade plåtar.
Han lämnar alltid sina plåtar till en grafiker, "den skickligaste" men vid ett tillfälle, 1954, var bilderna försvunna när han skulle hämta dem. Det var i Göteborg, redan tiden före Paris. 30 år senare dök de upp, återfunna av en tillfällighet på tryckarens vind. Nu visas de i en portfölj som heter 8 försvunna etsningar.
Här ser vi att stilen har varit konsekvent, vi känner igen taggarna, sammansmältningen av den natur, det landskap som ligger bakom bilderna som den stora inspirationen.
En konst som trots sitt våldsamt vilda inte oroar. Trotzig känns som den tryggaste guide i detta landskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!