Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Konst:</I> Från textil fiber och vidare

Material Matters
Norrköpings Konstmuseum 31/8 - 27/10

Ett lejon i tyg från brandmansoverall. Av Mike Kelley.

Ett lejon i tyg från brandmansoverall. Av Mike Kelley.

Foto:

Kultur och Nöje2002-09-02 00:00
Fem svenska konstnärer har fått idén till utställningen med det engelska namnet Material Matters. Undertitel Textil i fokus. Den öppnade i lördags på Konstmuseet och deltagare är ytterligare 13 konstnärer, från andra länder.
Textil i fokus alltså. De 18 konstnärerna presenterar sig på olika sätt och visar mycket olika förhållningssätt till konstens textila historia som ju må gå långt tillbaka i århundradena.

I modern tid gäller idén om allt materials lika värde, något som vidgat gränser och seende och utvecklat nya tekniker.
De fem svenskorna vill undersöka den textila konstens status, granska kvinnoperspektivet som finns här, se om det fortfarande finns en gräns mellan konst och konsthantverk. Frågan uppstår tydligen, trots verkens upphöjda placering på stadens konstmuseum.
Mest spektakulärt i det här sammanhanget - också genom sin strategiska placering - är en stor vit pudel med blodröd nos - ullig som ett får och lika lockande att ta i. Den är gjord av engelsmannen Edward Lipski som också visar en tatuerad kropp och en i fiberglas.

När vi får se fåret kan vi redan ha passerat den nya "gardinen", det blårosa och spindelvävstunna tyg som täcker museets entréfönster. På det skönjer man en text; "Try te see the world through". Emese Benczur från Ungern har gjort väven som vänder tankar om seende och förhållande till omvärld. Eller sätter en gräns.
Max Mohr hör också till de som sticker ut. Efter att ha sytt sina skulpturer har han övergått till att frysa in dem. Av praktiska skäl sedermera arkiverat dem i foto - vi får se båda stadierna.
Inger Bergström har sytt långa tygormar som ringar ut från väggen, frånstötande och attraherande, i samspel med mindre former i vackert prickigt tyg, som också sticker ut ur väggen som både vackra och oroande microorganismer.
Tävlingen Längs Strömmen gjorde Anna-Lena Carlsson till pristagare. Det visar sig att hon fortfarande behandlar vattnets ljus, virvlar, färger, strukturer och gör det nu med pärlemoknappar, med fisklina som finns i olika färger och grovlekar och fantasin flödar i sättet att använda materialet - stickat, virkat, spänt och i kombinationer. Pärlbroderi kommer nära en virvlande yta.
Lejonen så. Döda eller vilande, sydda i arbetaroverallens brandorange med reflexer som fångas upp av ljuset i ett mörkt rum. Det är en originell och vacker betraktelse av Mike Kelley.

Både Louise Bourgeois (huvud i petit point) och Claes Oldenburg (blågul sågflagga) finns representerade här, ger utblickar mot den textila konsthistorien. Ävenså Helen Chadwick, vi har mött henne i kroppsnärbilder på museet tidigare, nu erotiska pälsmanschetter kvar. Här är nästan barockt lastade kompositioner av Cathy de Monchaux.
Konstmuseet bjuder breda aspekter på temat textil, vare sig det är handvirkade elkablar och dekor av buntband som på den innehållsrika väggen av Elizabet Christiansson eller de broderade almanacksnoteringarna om vädret av Maria Wahlgren.
Glöm allt om vävar, se berättande bilder av de mest skiftande slag, starka i känsla och uttryck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!