<I>En ny bok</I> Varifrån kom månens vind?

Andreas Nyberg, red.
Världens största konspirationer
Semic

Konspirationsteorier uppstår av sådant: varför vajade stjärnbaneret där det inte finns någon luft?

Konspirationsteorier uppstår av sådant: varför vajade stjärnbaneret där det inte finns någon luft?

Foto:

Kultur och Nöje2002-11-28 00:00
Som varm anhängare av konspirationsteorier blev jag nyfiken på den här boken. En konspiration, säger Clas Svahn i förordet, är ett slags sammansvärjning där flera personer i hemlighet agerar mot någon eller några.
Det kan man alltid vara säker på att några gör. Visst kan man tro att LSD kommer från CIAs försök på 50-talet att hitta metoder att styra folk? Att mordet på Martin Luther King underlättades av att polisen i Memphis drog in hans polisskydd och såg till att han bytte till ett rum där han blev en bra måltavla. Och varför vajade stjärnbaneret på månen där det inte finns nån luft? Var bilderna tagna i ateljé? Var månlandningen 1969 en bluff?
Själv har jag trott att golf var en överklassport för att direktörer skulle kunna stå ute på fältet och konspirera utom hörhåll för oss andra.

<b>Militärer och frimurare</b>
I USA figurerar militären och CIA i nästan alla konspirationsteorier. Och det har man ingenting emot. Folk får gärna tro att regeringen hemlighåller information om UFO och utomjordingar, det kan lätt avfärdas som tokerier och leda bort intresset från militära experiment som regeringen verkligen vill hemlighålla. USA är konspirationsteoriernas vagga, säger Clas Svahn.
Men boken handlar också om saker som ligger oss närmare. DN-jornalisten Anders Hellberg skriver om Estonia. Tyvärr framstår han bara som myndigheternas språkrör och avvisar allt som avviker från den officiella bilden. Estonia hade varit värd en mer ambitiös behandling.
Åke Persson skriver om teorier kring Karl XII. Gick kungen frivilligt i döden? Var det nån annan som blev skjuten?

<b>Även frimurarna</b>
Närmare bokens tema kommer Lars Ulwencreutz som tar upp frimurarna - ett slags "karriäristernas fackförening" där bankdirektörer, mediemoguler, ministrar och industrimagnater kan möta likasinnade var som helst i världen och där fotfolket får tro sig vara med i en organisation som är till för att syssla med välgörenhet.
Med tanke på att logernas stormästare har kontakt med varandra över gränserna kan man undra vem som sitter på den verkliga makten i världen, säger Lars Ulwencreutz. Vem är stormästarnas stormästare?

<b>Spänner över världen</b>
Ett kapitel har rubriken Den stora världskonspirationen. Där nämns bl a Bilderberggruppen med svenska medlemmar som Tage Erlander, Olof Palme, Kjell-Olof Feldt, Carl Bildt, Mona Sahlin, Percy Barnevik, Peter Wallenberg, Marcus Wallenberg, Ingvar Carlsson - en minst sagt brokig samling.
(Någonting förmådde s-politiker att ställa upp på helsidesannonser i dagspressen och propagera för Ja till EU. Och någonstans ifrån måste annonspengarna ha kommit, kan illasinnade konspirationsteoretiker säga.)
Från Illuminati-orden kommer en metod som verkar bekant: att först skapa ett problem och sen erbjuda en lösning. Det påminner om när Gösta Bohman 1976 planterade begreppet "krismedvetande" fast det inte var nån kris och sedan inledde det sparande som fortfarande förlamar Sverige. Skulle den kunna säga som tror på konspirationer.

<b>Palme och Kennedy</b>
Intressantast är kapitlen om Palmemordet och Kennedymordet, båda skrivna av frilansjournalisten Gunnar Wall.
De hittills grundligaste genomgångarna av turerna kring Palmemordet har gjorts av bröderna Poutiainen (Inuti labyrinten, Grimur förlag, 880 sidor) och Gunnar Wall (Mörkläggning, Kärret förlag, 980 sidor, belönad med Guldspaden av Grävande journalister 1998).
Båda verken är alldeles för tjocka för oss vanliga läsare. Här kommer nu Gunnar Wall med ett hanterligare format. På bara 28 sidor går han igenom de tio felgrepp han anser att mordutredarna begått och Hans Holmérs felgrepp i sex punkter. I reklamen för boken lägger förlaget fram den verkliga konspirationsteorin: Var Hans Holmér tillsatt av regeringen för att inte lösa mordet eftersom sanningen var för svår? Ville man inte gripa mördaren?

<b>Likheter i mord</b>
En nyhet är att den prisbelönte Gunnar Wall även studerat Kennedy-mordet. Han skriver lika kort och klart om det - 18 sidor - och ger läsaren möjligheter att se överraskande likheter med turerna kring Palmemordet.
Båda mordoffren hade den inhemska högern emot sig. I båda fallen schabblades det med obduktionen. Vittnen hördes utan protokoll. Morden förklarades med en ensam gärningsman. Tidigare misstänkta blev senare själva skjutna. Osv...
Säga vad man vill om konspirationsteorier, underhållande är de. Och man behöver ju inte ta dem på allvar om man inte vill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!