<I>En ny bok:</I> Stadsbilder och folk i Funcks Stockholm
Claes J.E.E. Funck Stockholmsbilder
Nästan bortglömd interiör från en bank i en annan tid.
Foto:
Fotografen Claes J.E.E. Funck, tillhör veteranerna i pressfotokretsar, länge som bildredaktör på Aftonbladet och bakom många andra fotoböcker.
Själv kom han till Stockholm vid den här tiden och såg med nya ögon på den begynnande förändringen. Rivningen av Klara, de nya parkeringshusen som tog för sig av citys ytor, Hörtorgets omvandling och Sergel torgs framväxande.
Det som är roligt med Stockholmsbilder är dock att här är mycket mer än hus och fasader eller försvunna butiksskyltar. Den förlorade stadskulturen handlar också om människor och har alltså flera vinklar på tidernas förändringar.
De stora reklamaffischerna med ett gäng ungdomar som talar om "Vi har börjat med Glenncigaretter nu. Har Du? Har Ni?" talar ett tydligt språk. En annan bild man studsar för är den från banken. Öppenhet och närhet mellan personal och kunder, inga skydd, ingen rädsla som märks. En oskuldens tid, långt före Norrmalmstorgsdramat.
Det finns en personlig ton i boken, ett jagperspektiv. Claes Funck har tagit kontakter, gjort teman om och följt vissa människor. En del är elevarbeten från utbildningstiden hos Christer Strömholm. 60-talets kråksparkar sitter säkert i flickornas ögonvrår. Galon och hemstickat på barnen. Hemma-hos i Vällingby, med TV-kanna och tvättmedlet Jör, fina borgarinteriörer med uppvisningsdukning och hyrd servitör, vänstertrafik, PV - det finns utrymmer för nostalgi, men inte alls så det besvärar.
Han skriver att det här är - utan ett stänk av poesi - bara korta raka förklaringar. "Arbetaraffären sålde arbetskläder, kostymer, skor och skjortor, slipsar och mössor m.m. Parkerad utanför står en för tiden vanlig Lambrettascooter."
Raka besked. Som bilderna skulle man kunna tillägga. Ibland vackra, alltid med något att berätta, men aldrig med några sökta skuggor eller sneddade vinklar.
En trevlig presentbok, bra att ha.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!