<I>En ny bok</I> Rader som lovar tunt?

Rune Pettersson
Rubriker - bruk och missbruk
Sellin

Kultur och Nöje2003-02-27 00:00
På en tidningsrubrik ställs två motstridiga krav: den ska locka till läsning - och den ska ha täckning i texten. Kvällstidningarnas löpsedlar lovar ofta mer än de håller. Preudohändelser i sportens och kändisarnas värld får ofta löjeväckande proportioner.
Rubriker finns av många slag i olika trycksaker och på internet. De har språklig och grafisk utformning, de kan leda och vilseleda. Mycket kan sägas om dem, och Rune Pettersson försöker här att på 150 sidor säga våra studenter allt.
För oss vanliga läsare kan det vara roande att se hur pressen rubricerat olika slags nyheter från spionen Bergling och prinsessan Diana till 11 septemberattacken i New York. Vi får en rad exempel på rubriker som fällts av Pressens opinionsnämnd.

Många av oss är säkert övertygade om att Björn Eriksson ertappades med fortkörning utanför ett daghem 1995 när han fortfarande var rikspolischef. Expressen slog ju upp det både på löpen och på ettan. Här får jag veta att det inte var Björn Eriksson som körde utan en chaufför. Och att Expressen fälldes för att ha "brutit grovt mot god publicistisk sed".
Det var också Expressen som 27/11 2001 kränkte Gudrun Schyman genom att påstå att hon skulle spela in erotisk film med sin ex-man filmaren Lasse Westman. "Man ska bli kåt", stod det på löpsedeln. Här gick det till rättegång och Expressen fälldes för förtal, inte grovt förtal men enligt tingsrätten "bedrövlig journalistik".
När Aftonbladet kallar Tre Kronors nederlag i OS en skam, kan laget känna sig kränkt men kan inte få hjälp av pressombudsmannen eller opinionsnämnden. Det kan bara privatpersoner.
Rune Pettersson undrar om det kanske är dags att ändra på det.
Här är han ute på farliga vägar. Näringslivet i Sverige har länge önskat utvidgad lagstiftning om ärekränkning till att omfatta även juridiska personer och kollektiv. Vilket genast skulle försvåra all konsumentupplysning.
I det sammanhanget kan det vara kul att se vilka krav som ställs på förpackningar. Där visas innehållet ofta på bild. Men när blir bilden missvisande? Om den visar en sås som rinner ur en sked så förstår man kanske att skeden inte finns med i förpackningen, säger författaren. Och om en del av en hund syns tillsammans med hundmaten så ... men nej, här gäller det att se upp! I det mångkulturella Sverige finns kanske några från länder där man äter hundar, vem vet?

Under rubriken Etiska regler skriver professor Rune Pettersson att korta och slagkraftiga formuleringar kan skapa missförstånd. Det gäller tyvärr också titeln på den här boken, som utlovar lättsammare läsning än vad som erbjuds. Texten tyngs av att enkla uppgifter styrks med tabeller. Och av ideliga hänvisningar till andra forskare och skribenter, sånt som borde buntas ihop och samlas i en notförteckning mot slutet.
Till sist: Det här kan bl a vara en "lärobok för blivande journalister och informatörer". En sån bör hålla ihop minst en termin. Mitt exemplar föll sönder vid första läsningen. Sellins förlag bör nog byta tryckeri för den serie som planeras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!