Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Latifa och de mänskliga rättigheterna

LATIFA
Mitt förbjudna ansikte
Wahlström & Widstrand

Kultur och Nöje2002-05-18 00:00
Latifa var 16 år när talibanerna intog Kabul i Afghanistan. Då förändrades hela hennes värld. I Mitt förbjudna ansikte beskriver hon sitt liv sedan den där dagen i september 1996.
Då fick hon inte längre leva som den tonåring hon tidigare var. Hon tvingades klä sig i en chadri och täcka hela sig. Hon fick inte längre lyssna på rockmusik, sminka sig, utbilda sig till journalist som hon hade tänkt, egentligen fick hon inte ens visa sig. Den enda anledningen: hon var kvinna.
Latifa beskriver vidare hur hon under hela sin uppväxt levt mitt i ett krig, det som Sovjetunionen bedrev i landet. Men det var ändå ingenting jämfört med då talibanerna tog makten i staden.
Latifa och hennes familj levde ett medleklassliv i Kabul och hennes far drev en egen firma. Hon och hennes systrar uppfostrades till fria individer som skulle studera vidare. Men allt förändrades då i september 1996. Kanske upplevde familjen förändringarna som skedde mycket hårdare än många andra på grund av denna fria uppfostran. Å andra sidan måste det ha varit mycket svårt att över en natt tvingas gömma alla fotografier i huset och inte längre kunna vara den man tidigare var.

Latifa kände snart att hon inte bara kunde tiga och acceptera alla förändringar. Tillsammans med sin mor och syster startade hon en hemlig läkarmottagning och en underjordisk skola. 2001 blev hon inbjuden av tidningen Elle att tala i Paris. Där träffade hon bland annat ordföranden i föreningen Fria Afghanistan, Chékéba Hachem, som sedan hjälpte Latifa att skriva den här boken. Efter framträdandet i Paris blev det omöjligt för Latifa att återvända till Kabul igen.
Mitt förbjudna ansikte är skriven före händelserna 11 september förra året och innan USA:s anfall mot Afghanistan. Men Latifa nämner dem på slutet, nästan lite uppgivet.
Det går inte att förneka att boken är en berättelse utifrån Latifas upplevelser och kanske inte en alldeles sann verklighetsbeskrivning alla gånger. Latifa speglar det som har hänt utifrån egna upplevelser och vad hon själv har sett. Andra kan säkert ha upplevt saker på annorlunda sätt.
Men Mitt förbjudna ansikte är ändå en skrämmande skildring av hur kvinnor behandlas av talibanerna och hur människor förtrycks. Det är en mycket aktuell bok i dessa dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!