<I>En ny bok:</I> Kryddiga dofter från djupa valv

Säg rödbetor i kryddig lag, säg humulus och kanske bröd med inslag av nötter eller någon grönsak.

FOTO: ROBERT SVENSSON

FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Kultur och Nöje2001-12-08 00:00
Då tänker det uteätande folket i Norrköping på Stadsmuseets restaurang och de initierade på kocken Anne-Marie Bardler Weibe. Det där hör ihop i en bok som heter Kulinariska känslor och har också titeln "En modern kokbok med kulturhistorisk krydda". Boken handlar alltså både om museet och om Anne-Marie mat. Här finns ljuvligt fotograferade miljöer, men basen är naturligtvis recepten av Ann-Marie Bardler Weibe. Det är hon som visar sin stora kärlek till "naturlig mat", närproducerad, enkel och ren, man frestas att säga föda för kropp och själ.

- Vi måste värna om traditionerna, säger Anne-Marie, ta vara på det fina vi har och själv älskar jag husmanskost, men det gör ingen succé på den här restaurangen.
Nej, det alltid överraskande salladsbordet och någon nylagad dagens rätt är vad publiken vill ha, förr nästan bara kvinnor, nu allt fler män. Många har frågat efter recepten och Bonnie Festin på Stadsmuseet tog tag i i detta, kopplade in fotograf en Jan Ekblom och reklamföretaget Jerhammar med Holger Thell som layoutare och nu finns boken, läcker som själva sitt ämne.

Anne-Marie, eller är det fotografen, kan få en knäckemacka med strömming att se ut som en dessert som får smaklökarna att vätska sig - utan att förfalla till nutida glassig matporr. Ett lite matt papper är utmärkt grund, en gul-aprikos bottenfärg är utsökt, goda råd på vägen får man av kocken och viss kulturhistorisk krydda från museet och bilder som man bara vill rama in och ha på väggen - och vem vet, en dag kanske man fattar mod och sätter igång och bakar körsbärsmazariner!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!