<I>En ny bok:</I> Inspirerande om trädgård

SANNA TÖRINGE
Historier om blommor
Prisma
IANN EKLUND TINBÄCK
Tecknarens trädgårdsbok
Prisma

”Historier om blommor” är både en praktisk vägledning och en resa i tiden. Vi får följa ca 35 olika blommors väg från det vilda genom myter, konst  och litteratur till våra egna trädgårdar. Många av våra populäraste trädgårdsblommor porträtteras, men också lite ovanligare växter som gyllenlacken.

”Historier om blommor” är både en praktisk vägledning och en resa i tiden. Vi får följa ca 35 olika blommors väg från det vilda genom myter, konst och litteratur till våra egna trädgårdar. Många av våra populäraste trädgårdsblommor porträtteras, men också lite ovanligare växter som gyllenlacken.

Foto:

Kultur och Nöje2002-05-08 00:00
Nu när vi är uppe i den mest spännande tiden är det kanske svårt att få tiden att räcka till för nya böcker. Egentligen är april och maj fel tid att lansera nya trädgårdsböcker.
Eller kanske inte?
Lagom till trädgårdsmässorna för ett par veckor sedan kom två nya, mycket inspirerande böcker från Prismas förlag.
Sanna Töringe är känd för trädgårdspubliken genom bl a Sannas köksträdgård och barnboken Vår hemliga trädgård.
Hennes nya, Historier om blommor, har undertiteln "Myter, litteratur, trädgårdshistoria & odling" och det är en bra sammanfattning.
Historien om blommor är en av de mest inspirerande trädgårdsböcker jag läst. Jag kunde helt enkelt inte släppa den, utan fortsatte av bara farten rakt igenom den ambitiösa litteraturförteckningen. Att en sådan finns med känns helt riktigt och viktigt. För i Töringes bok är så mycken kunskap och så mycket historia presenterad på ett sätt som gör läsaren nyfiken på ännu mer.

<b>Inget blomstersvammel</b>
Till den yttre formen är boken indelad i årstider och deras blommor. Det blir totalt 33 kapitel om 33 olika blommor: från julrosen (Helleborus) till tidlösan (Colchicum). Här finns alla de gamla klassiska: snödroppe, krokus, narcisser, tulpaner, akleja, rosor, liljor, riddarsporre, nejlikor, lavendel, solrosor, dahlior... Men också t ex gyllenlack, som kanske inte är så vanlig i svenska trädgårdar, men som har en fascinerande historia - liksom alla de andra. Sanna Töringes sätt att berätta är fritt från "blomstersvammel" (uttrycket hennes eget), men ändå färgstarkt målande. Det finns en friskhet i hennes betraktelsesätt som är ovanlig i blomsterböcker.
Dessutom, inte minst viktigt kanske, innehåller varje kapitel en liten praktisk handledning i hur man lyckas bäst med den egna odlingen.

<b>Många tips</b>
Iann Eklund Tinbäck är känd för många som tecknare i Allt om Trädgård. Hennes "Tecknarens Trädgårdsbok" innehåller en mängd personliga tips och betraktelser. Som trädgårdsbok är den mer konventionell än Töringes bok. Men kanske också mer lättillgänglig med sina vackra och samtidigt informatia teckningar av blommor, spaljéér, krassebord, sätt att driva sticklingar, lökar och en mängd andra kuliga saker. Hon bjuder till och med på stickbeskrivning på cikoriamönstrade vantar och en schablon för den som vill måla kejsarkronor uppåt väggarna.
Om Sanna Töringes bok reflekterar så aktiverar Iann Eklund Tinbäcks.
Båda böckerna är riktigt bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!