<I>En ny bok:</I> Guillou ser ruggiga drag från 1600-talet i vår tids rättsväsende
Jan Guillou Häxornas försvarare - ett historiskt reportage Pirat
Foto:
<b>300 offer i Sverige</b>
I brytpunkten mellan religionens dogmer och dessa folkliga föreställningar uppstod en bördig jordmån för det som eftervärlden kallat för häxprocesserna. De ägde rum i större delen av Europa men tog sig olika uttryck i olika länder.
En av Sveriges specialiteter var barnvittnen, ibland i hundratal, vars blotta numerär ökade tyngden av anklagelsen. I Sverige brändes över 300 häxor på bål, de flesta halshöggs innan de brändes. Vad som är mindre känt är att över 700 män under samma tid avrättades för tidelag.
<b>Drar paralleller</b>
Om detta handlar Jan Guillous nya bok som avhandlar och populariserar ämnet. Han sticker inte under stol med att han mestadels lutar sig mot existerande forskning och snarare sammanställer och begripliggör än kommer med nyheter. Men det vore ju inte Guillou om han inte drog paralleller med vår samtid och dessutom avhandlade åtminstone några kontroversiella ämnen på vägen.
Han ifrågasätter både klass- och könsperspektivet som ibland läggs på häxjakterna vilka uppstod 1667-68 i Dalarna. Han menar att det helt enkelt är en fråga om kristen ideologi. Guillou tar dessutom upp några av vår tids pedofilfall samt Tomas Quick. Det senare mest för att sätta åt vittnespsykologer i vår tid och visa att beviskraven kan bli förödande låga när terapeuter/psykologer får legitimera sanningshalten i förvirrade vittnesmål i fall där teknisk bevisning saknas.
<b>Barnvittnen</b>
Redan från början var det barn från allmogen som fick huvudrollen i häxprocesserna. I de många protokoll som finns kan man se ett mönster skönjas i dessa barnvittnesmål som på ett skrämmande sätt påminner om senare tiders motsvarigheter, t ex pedofilmålet i norska Bjuv 1992. Barns öppna sinnen till omvärlden, den flytande gränsen mellan fantasi och verklighet samt förväntningar från föräldrar och psykologer, präster och åhörare, poliser och terapeuter, skruvar iväg vittnesmålen från att från början vara rimliga till att bli fullständigt absurda.
Under häxförföljelserna kunde fattiga familjer dessutom tjäna pengar om man hade begåvats med barn med vittnestalanger. I Bjuvfallet liksom i häxprocesserna saknades teknisk bevisning. I Bjuv häktades 7 personer, sedermera frikändes allihop. Det är skrämmande läsning, visserligen fungerade rättssamhället den gången men parallellen till 1600-talet är verkligen slående.
<b>Väcker intresset</b>
Guillou är ju en berättare av rang, dessutom på senare år alltmer inriktad på vår historia, alltså är det svårt att hitta någon mer lämpad att berätta historien om häxförföljelserna. Boken griper tag och väcker intresset för denna epok. Förmodligen kommer den också att väcka en hel del debatt i och med att Guillou, sin vana trogen, låter sin verbala piska vina över somliga, tex överåklagare Christer van der Kwast och genusprofessor Eva Lundgren. Alltså en typisk Guillou-bok: vederhäftig, välskriven och lätt kontroversiell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!