<I>En ny bok:</I> Frispråkig Greider tar vissa poäng

Göran Greider
Vem är rädd för litteraturen
Manifest Originalpocket

Kultur och Nöje2001-11-14 00:00
Göran Greider är debattören på modet. Han syns och hörs överallt och väcker ofta beundran för klarspråk och tankereda hos folk som har hjärtat till vänster.
I dag ger han ut Vem är rädd för litteraturen? där han samlat essäer och debattartiklar från det senaste decenniet. Han rör sig vant bland Tacitus, Adorno, Peter Weiss, Ekelöf, Tranströmer, Ulf Lundell, Elsie Johansson, Kerstin Thorvall och många fler. En gedigen beläsenhet alltså, och ofta med överraskande synpunkter på det lästa.
Debattartiklarna har samma bredd och är dessutom lättare för de flesta av oss att smälta. De spänner över vida fält som Malexandermorden, teater, deckargenrer och kulturpoltik.
Greiders styrka är förmågan att tränga bakom diverse ytor och sätta ord på det han ser. Ett exempel: Amerikanisering betyder väl för de flesta av oss skräpmat, våldsunderhållning och halloweenbizz. Greider går längre. För honom blir amerikanisering en tillbakabildning av det samhällskritiska tänkandet, en syn på stat och byråkrati som roten till allt ont ("varje politiskt reformförsök betraktas ju i USA som oamerikansk verksamhet") och privatisering av sociala problem.
Ett avsnitt handlar om arbetarrörelsens språk som blivit för snällt och bör återerövras. Själv är Greider ofta frispråkig: Det är statsmakternas förbannade skyldighet att reformera samhället. Stiftelsen Framtidens kultur drivs med stulna löntagarfondspengar. EU-anpassningen är odemokratisk. Och i Dala-Demokraten 6 nov: Göran Persson är olämplig som partiledare.
Att Greider är chefredaktör för socialdemokratiska DD tycks ändå sätta gränser. Han gläder sig åt romaner som tar ställning till det sociala drama som nu utspelar sig: "ett politiskt systemskifte som tar makten från de många och ger den åt de få". Han kan vara lite taskig mot Mona Sahlin och Göran Persson men lämnar den långt mer skyldige Ingvar Carlsson och därmed partiets långvariga urartning i fred.
Ändå måste man rekommendera denna drygt 300-sidiga pocket. Här är inte plats för någon längre innehållsbeskrivning. Läs vidare själva! Bättre sällskap på vägen till litteratur, idéer och samhällsdebatt får man knappast för sextifem spänn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!