Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Filosofisk stjärnsmäll

Wittgenstein och Popper
Ett eldfängt möte mellan filosofer
David J. Edmonds
John A. Eidinow
Svenska förlaget

Kultur och Nöje2001-12-11 00:00
Har man det minsta intresse för filosofi är knappast namnet Ludwig Wittgenstein okänt. Däremot är det betydligt färre som läst och framför allt förstått hans stora (och egentligen enda) verk Tractatus logico-philosophicus vilket är sällsynt svårgenomträngligt. Karl Popper är inte lika välkänd men har kanske betytt lika mycket om inte mer genom sitt verk: Det öppna samhället och dess fiender, där han med ovanligt samhällsengagemang för att vara filosof går till angrepp mot totalitära regimer som kommunism, nazism och fascism. Även stater uppbyggda på religiös fundamentalism får sin släng av sleven vilket kan vara av intresse dessa dagar.

Denna bok handlar om det enda kända mötet dessa två giganter emellan i en föreläsningssal i Cambridge där Popper skulle föreläsa och Wittgenstein var professor och en i publiken. Dessutom var en tredje storhet närvarande: nämligen Bertrand Russell. Hela boken ägnas åt detta möte, 10 minuter den 25 oktober 1946 där Wittgenstein efter viss polemik, enligt vittnen aggressivt viftade med en eldgaffel mot Popper och bad om ett exempel på en moralregel varpå Popper svarar: " Att inte hota gästföreläsare med eldgaffel." Wittgenstein stormar ut och en legend är född.
Boken går igenom vittnesmål om händelsen och tröskar igenom de bägge filosofernas historik för att finna förklaringen till varför detta möte blev så explosivt. Bägge var judar av börd och bägge kom från Wien.
Medan Wittgenstein kom från en av stadens rikaste familjer växte Popper upp under något påvrare betingelser. Bägge gick i landsflykt när antisemitismen växte till sig, Wittgenstein höll sig nära centrum i England medan Popper flyttade till Nya Zeeland.

Det fanns stora skiljaktigheter i de filosofiska inriktningarna. Popper hade irriterat sig på Wittgenstein länge och försökt att punktera hans resonemang och nu såg han sin chans "face to face". Wittgenstein å sin sida betraktade Popper som en andrarangs-figur. Han kallade honom till och med för åsna i ett brev. Dessutom var de helt oförenliga som personligheter men med vissa gemensam nämnare: de var bägge två grälsjuka, excentriska, självgoda och aggressiva. Att detta möte skulle sluta i katastrof var knappast en överraskning.

Detta är trots det smala ämnet en mycket roande bok och dessutom mycket lärorik. Författarna är journalister knutna till BBC och David Edmonds har dessutom examen i filosofi vilket förmodligen bidrar till den insiktsfullhet som vilar över texten. Wittgensteins och Poppers tankar om filosofins väsen och problematik gås igenom och man får en bra bild av hur antisemitismen såg ut i realiteten för mängder av människor.
Boken fungerar också som en sorts detektivroman där man går igenom vittnesmål, brev etc för att ringa in vad som egentligen hände där i Cambridge. Och framförallt varför. Dessutom är det fascinerande att läsa om Wittgenstein som måste vara en av de mest excentriska filosofer denna värld skådat. En intressant och lärorik bok som visar fram personerna bakom de djupa tankarna med alla de brister och fördelar som människor i allmänhet har.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!