<I>En ny bok:</I> Varning för musslorna!
ANTHONY BOURDAINKitchen Confidential. En kocks bekännelser.Översättning: Hans BerggrenAlbert Bonniers
Foto:
<b>Blir film med Pitt</b>
Boken är så omtalad i USA att det är bestämt att Brad Pitt skall spelar Bourdain i filmversionen. Vi får se om det lyckas att få alla vansinnigheterna i boken, som Bourdain påstår händer i de flesta kök, översatt till en steril filmduk. (En skojare till kock kunde modellera i marsipan t. ex. "avskurna fingrar" som han lämnade överallt, med ketchup blod och purjolökremsor som benrester. Han gick för långt när en toalettbesökare fann en "avskuren penis" i urinoaren).
Anledningen till att Bourdain blev chef var inte, som läsaren kanske tror, att han kände sig lockad av matlagning. Motivet var mer jordnära än så. Han jobbade som passopp i en vanlig restaurang som serverade middagar till bland annat bröllopsgäster. En gång fick chefskocken ett erbjudande han inte kunde säga nej till, från en lite påtänd men mycket otålig vitklädd brud. Hennes önskemål expedierades direkt av kocken, därute i bakgården till köket, under tiden som hennes ovetande brudgum och de övriga gäster åt, drack och hade roligt i bankettsalen. Det var då som Bourdain bestämde sig att bli chefs-kock.
<b>CIA-skolan</b>
Han studerade på CIA. Inte Central Intelligence Agency utan den lika tuffa och hemlighetsfulla Culinary Institute of America. Med examen i fickan kunde han få nästan vilket jobb som helst, helt oberoende av hur knark- eller spritsugen han än var. Han var en skurk, men en fantastiskt orädd skurk som angriper sig själv lika mycket som han angriper de skumma vanor och människor som han har träffat i restaurangvärlden.
<b>Långt från Tina</b>
Här erbjuds matråd som "Tina på tv" aldrig skulle drömma om att ge. Undvik fiskrätter på måndagar. De är oftast fem dagar gamla. Bästa sättet att undvika salmonella? Kyss aldrig en vegetarian med tungan! Hollandaisesås är ett odlingsfält för biologiska faror. Musslor? Aldrig mera för min del. De ligger länge i sin egen urin längst ner i kylen. Starkt kryddad "specialare"? Tydligen någon råvara som smakar ingenting eller -ännu värre - smakar mystiskt och behöver lite kamouflering. Även pyttipanna måste betraktas med skepsis om man inte känner stället väl. Att förklara varför författaren aldrig äter kyckling eller en "välstekt biff" skulle ta för mycket plats i en recension. Läs boken.
<b>Bra tips</b>
Om en restaurangtoalett är smutsig? Vänd på klacken och gå hem med. Om man inte kan rengöra något så enkelt som en toalett, kan man säkert inte klara av att bli av med de feta matresterna i ett komplicerat kök. Om kocken eller kyparen ser otvättad eller orakad ut, ät inte där. Ohygieniska vanor kan smita av sig. Bästa dagar att äta ute? Tisdagar till lördagar. Ät helst i en välfylld restaurang med mycket rotation på folk.
Till alla som har en dröm om att öppna sin egen restaurang; till alla som längtar efter god mat; till alla som vill ha en stunds rolig avkoppling innan insomnandet. Läs denna bok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!