Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Ur krigsarkivets gömmor

Redaktörer: ÅSA KARLSSON & ULF SÖDERBERG
ATT ILLUSTRERA STORMAKTEN. Den svenska fortifikationens bilder 1654-1719
Historiska Media

Kultur och Nöje2002-02-11 00:00
Satellitspaningar gör det möjligt för en modern stormakt att "se" nästan allt som försiggår på en synlig yta. En krigförande stat kan därmed se exakt hur fienden utnyttjar geografin och hur deras trupper disponeras och deras utrustning, så länge fienden är i det fria. Förr i tiden kunde man endast skapa en bild över ett område utom synhåll, genom att använda sig av kartor. Dessa kartor över ett land, en stad, en fästning eller slagfält måste vara så exakta som möjligt och därför grundades Fortifikationen av den svenska krigsmakten.

Under stormaktstiden gjorde dessa officerare tusentals olika illustrationer och kartor. Eftersom de flesta av oss är intresserade i kartor har en representativ samling utgivits i bokform. Boken är ett fynd låda för alla historieintresserade som inte har möjlighet att själva går igenom alla kartor i krigsarkivets samlingar. Ulf Söderberg, Mårten Snickare, Björn Gäfvert, Lars Ericson och Åsa Karlsson har alla skrivit en kort beskrivning över olika delar av kartritningsverksamhet, därefter är största delen av boken helt ägnad kartor, härliga kartor.
Det är roligt att se hur de första kartograferna inte var så noggranna med den vanliga nordlig-sydlig-axeln, utan lade "modellen" i den riktning som bäst passade deras personlighet. Öland, till exempel, läggs horisontalt med sydligaste punkten till höger och Bodaviken till vänster, helt spegelvänt!

En påminnelse om Sverige som kolonialmakt får man vid åsynen av en karta ritad 1696 över Nya Sverige vid Delawarefloden i dagens USA. En karta över floden Neva mellan Ladoga och Finska viken från 1681 visar vad som då var en del av svenska Ingermanland. Andra delar av det forna Svenska riket som är illustrerade här är olika finska städer, samt Narva, Reval och Stralsund.
Det är av särskilt intresse att se hur Göteborg, Karlskrona, Kalmar, Borås, Varberg och Lanskrona såg ut när befästningar var av större vikt än stadsplanen. Borås var ett av de få undantag då ingen stadsmur hade byggs och alla gator formades i prydliga rutor efter storbranden 1681.

Men det är inte endast kartor som intresserar läsaren. Man kan läsa om hur ett spionuppdrag av Erik Dahlberg resulterade i en utsmugglade karta över Köpenhamn och dess försvarsanläggningar, 1658. En nyhet för mig presenterade sig när jag studerade kartan över Stäket och såg hur de ryska angreppet slogs tillbaka år 1719. Det var inte enbart Södermanlands Regemente, som jag tidigare trodde, utan också Östgöta-Södermanlands tremänningsregemente som drev tillbaka samma ryssar som hade tidigare skövlat hela kustområdet ner till Norrköping.
Det är ett bra initiativ som har tagits med publiceringen av alla dessa fascinerande illustrationer. Man får en sporre att besöka Krigsarkivet och se mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!