Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> Tar bort tvångströjan och respekten för språket

ORDFÖRRÅDET
Johan Althoff & Robert Nyberg
Alfabeta

Kultur och Nöje2003-05-08 00:00
- Jojo, det är till att vara född med marsipan mellan tårna!
När Johan Althoff leker med språket kan allt hända. I den här boken leker han alldeles ohämmat tillsammans med Robert Nyberg som med sina teckningar ger fyndiga kommentarer på varje sida, ibland på hela uppslag. Resultatet har blivit en blandning av lärdom och respektlös ordglädje som sätter fart på läsarens språkliga fantasi.
Boken ska inte handla om grammatik, säger Johan Althoff. Den ska handla om vilka möjligheter ordförrådet ger oss att välja mellan betydelser. Grammatiska kunskaper ger han ändå, liksom i förbigående.

<b>Synonymer</b>
Sextio sidor ägnas åt synonymer. Själv har jag skrivit i sjuttio år och aldrig reflekterat över skolbokens påstående att synonymer är ord som betyder samma sak. Här upptäcker jag att finessen med synonymer är att de bara nästan betyder samma sak. Och att det är skillnaden som ger mej möjlighet att hitta rätt tonfall. Flicka, brallis, fjälla, jänta, tjej, tös... Tänka, filosofera, grubbla, planera, ruva...
Något som kan få tankarna att hitta nya vägar i våra hjärnor är liknelser. Om man låter slumpen göra nya liknelser kan man få oväntade resultat: Trädgården gnistrade som ett juvelskrin i morgonsolen. Hjärnan blir glad åt nya liknelser påstår författaren. Hennes leende var som ett par stickade vantar. Glad som en gummisnodd. Och så får vi fyrtio gamla liknelser att leka med: Glad som en varg, hungrig som en lärka.
Ett långt avsnitt ägnas åt metaforer. Hjärnans förmåga att finna likheter gör att vi kan använda ord "fel" på ett uttrycksfullt sätt. Det blev pannkaka av alltihop, Lätt som en västanfläkt. När det gäller politik tar vi ofta ord från teatern: succé, narrspel, utbuad, replik, publikfrieri.

<b>Nya ord</b>
Ett kapitel handlar om nya ord. Utan dem skulle språket försvinna. Här får vi en lista på 150 ord som kommit in i språket de senaste 50 åren. Med årtal dessutom. Actionfilm 60-talet, chips 1962, dokusåpa 1998, fallskärmsavtal 1986, fiskpinne 1955, lärarlös 1981, räknenisse 1992...
Robert Nyberg låter sina tecknade figurer hitta på nya ord. En gubbe tittar på en konstig apparat och säger: Schysst mackaprint! En tant kollar in ett kyssande par på en parkbänk:
- Och här sitter ni och mungnolas!
En egenhet hos svenskan är förmågan att foga samman ord. När engelskan säger long underpants drar vi ihop det till långkalsonger.
Svenska ord kan bli hur långa som helst: Flaggstångsknoppsuppsättarkurs. Och bygg på med -anmälningsavgifts, -inbetalnings, -påminnelse, osv. Medan invandring och teknikutveckling ger nya ord är gamla ord på väg ut ur språket:fjäslyndig=opålitlig, förveten=nyfiken, gnäpjas=smågräla, barskodd=gå i skor utan strumpor, snipsk=snarstucken. Boken ger exempel på ett par hundra sådana ord som vi kan ta tillbaka eller bara nosa på för att känna en doft av gångna tider.
Interjektioner har jag fått lära mej är utrop: usch!, fy!, aj! Här kommer Johan Althoff med en intressant teori: Kanske är utropen människans första ord - ljuduttryck för glädje, ilska, rädsla, sorg och andra känslor. Och Robert Nyberg ritar två stenåldersgubbar som får syn på en sabeltandad tiger och utbrister: - Attakabba! - Huja!
Vi använder också interjektioner när vi pratar med djur: Ptroo! Schas!
Utropsorden är inte många, bara två promille av Nationalencyklopedins 75000 ord. Något fler är prepositionerna, tre promille, inte många men jätteviktiga: det är skillnad på att leta i väskan och att leta efter väskan. Robert Nyberg kommenterar i sina pratbubblor: - Kan du skriva ner det?
- Ja, det kan du skriva upp!

<b>Leker med språket</b>
Den här boken ger lust att leka med språket. Men den river också ner respekten för det korrekta språkets tvångströja och ger oss obildade mod att använda ordförrådet för våra syften. I Aftonbladet skrev Johan Althoff (23/4) att de senaste årtiondenas förödande politiska verksamhet krävt "oändliga mängder nyspråk och konsultproducerat skitprat för att kunna genomföras".
Här får vi hjälp att kolla vad vi själva kan göra med orden. Och dessutom tips på andra nyttiga böcker för både allvarligt och lekfullt sysslande med språket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!