<I>En ny bok:</I> Täppbok värd en extra koll
LENA ISRAELSSONJordens täppor - köksträdgårdar i hela världenW & W
En av de vackra illustrationerna ur boken.
Foto:
Författaren har besökt täppor i tio länder i flera olika världsdelar och tagit med sig växttips och idéer hem. Kålhuvuden i England, italienska växtstöd, kryddor från Indien, hur man krukodlar på turkiskt vis - Lena Israelsson tar med oss på en upptäcksfärd, en fantastisk kulturresa nära folket som odlar.
Lyriskt bläddrar man som läsare bland vackra bilder, ritningar, recept och konkreta odlingsråd, anpassade efter svenska odlingsförhållanden.
Särskilt gillar jag de små tipsen i marginalen, som t ex hur man blandar ett askspray mot löss.
Det är en jordnära bok, som ger lust att odla. Och författaren är uppenbart kunnig, med ett stort engagemang.
Kort sagt: det här är en höjdarbok om man är intresserad av grönsaker och odling. För att inte tala om levande historia.
En berättelse som särskilt stannar i minnet är den om Vavilovs fröskatt, en genbank i Sankt Petersburg med frön till 300 000 sorter av kulturväxter från hela världen. Bakom den unika samlingen står botanisten Nikolai Vavilov som började samla in frön på 1920-talet.
Församlingen har levt under ständiga hot. Vavilov själv svalt ihjäl i ett fångläger, efter att hans arbete stämplats som samhällsfarligt. Och att frösamlingen överlevde tyskarnas belägring var ett mirakel. Folk dog i tiotusentals av svält och köld. Inne på institutet byggde Vavilovs medarbetare barrikader för att skydda samlingen från råttor och uthungrade folkmassor. Medarbetarna skyddade samlingen med sina liv. Fem av dem svalt ihjäl mitt bland hundratals kilo ärter, bönor, ris och annat ätbart utsäde. De kallas nu mångfaldens martyrer. När man efter kriget sådde fröna visade det sig att det fanns liv i det mest av samlingen. Vavilov och hans medarbetare hade inte dött förgäves.
Samlingen lever fortfarande. För fem år sedan återfanns den svenska vitkålen "Säfstaholm" vid Vavilovinstitutet.
Lena Israelsson är verksam som journalist på tidningen Land. Hon har gett ut flera böcker om odling av olika slag, bland annat "Handbok för köksträdgården" (2000).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!