Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> Systrarna Brontë sedda från Australien

MARDI McCONNOCHIE
Coldwater
Översättning: Annika Preis
Forum

Kultur och Nöje2003-03-05 00:00
Mardi McConnochie har valt en högst ovanlig form för sin debutroman. Hon har skrivit om tre systrar med litterära ambitioner som bor på en isolerade australiensisk fängelseö. För att undvika eventuella vaga idéassociationer till systrarna Brontë slår författaren hål på spekulationerna med en direkt bekräftelse. Hela meningen med berättelsen är att det handlar om Brontë systrarna, Charlotte, Emily och Anne, omplacerade i en främmande miljö på en annan kontinent. De är övervakade av en något egendomlig far och bär minnet av en tidigare avliden bror, Branwell, precis som systrarna i Haworth hade.
Fängelsedirektören Wolf och hans tre döttrar bor på en karg ö, Coldwater, och har mycket sporadiska kontakter med fastlandet. Flickorna, som är lika mycket fångna som alla de hårt disciplinerade medlemmarna i sin fars samling, uttrycker i skrift sina drömmar om hemliga passioner hämtade ur deras fantasier. Fadern drömmer också, men hans drömmar tar mera brutala former. Hans önskan att få ett mönsterfängelse till varje pris är omkullkastat, delvis tack vara hans flickors egensinniga uppträdande.
Romanen är välskriven och originell och håller tillräckliga intriger om puritanska flickors hårt tyglade passioner för att glädja de flesta läsare i jakt efter spännande avkoppling. Samtidigt får man en beskrivning av de omänskliga förhållandena för dåtidens fångar, en del av dem bestraffade för bagatellartade förseelser.

Parallelldragningen med Brontësystrarna kan verka lite långsökt och störande för alla som har studerat dessa tre geniers framfart i det verkliga livet. Systrarna i Haworth var inte isolerade i någon mental fångenskap utan bodde tätt intill de vilda hedarna i väst men med sjudande industriområden på sydöstra sidan av byn. Emily njöt visserligen av ensamheten som promenaderna på hedarna gav henne men Charlotte hade en livlig kontakt med sina vänner runt omkring och skrev en hel roman (Shirley) under en vistelse i just min födelsestad, Cleckheaton. Hon levde också ett tag i Bryssel, vilket inte tillhörde vanligheten för dåtidens strängt hållna flickor. Anne Brontë tillbringade en hel del tid i Scarborough, på östkusten, och dog senare där. Nej. Isolerade var de inte.

Men vad gör det om parallellen haltar lite? Att brodern Barnwell dör på australiensisk vis genom att gå vilse i bushen, i stället för på engelsk vis, genom att supa ihjäl sig på puben, är endast en kul variation. Idén att placera de tre systrarna i en pressad situation i ett mer exotiskt land än England, är verkligen tankvärd och väl värd den utveckling som beskrevs i romanen. För de som inte har läst så mycket om Brontëfamiljen tidigare kan jag rekommendera att man läser den historisk notisen på sidan 295 först, innan man läser boken från början. Det kan ge en bättre inblick i den litterära bakgrunden till flickornas skrivande.

Hoppas bara att detta litterära experiment inte blir början till en ny genre, i stil med Systrarna Brontë på Robinsonön" i en ny meningslös tv-serie. Eller Systrarna Brontë på en rymdfärd. Fast boktiteln Svindlande Höjder skulle då få en helt ny dimension ...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!