<I>En ny bok</I> Sanning och taktik när det stora slaget mot fascismen avgjordes
MICHAEL TAMELANDERSlaget om VästeuropaHistoriska Media
<b> Blind tro</b>
Men även han, veteranen från första världskriget, trodde lika blint som jag på den optimistiska nyhetsrapporteringen från det efterföljande luftkriget i juli till september när RAF slogs mot alla odds och vann. Antalet nedskjutna tyska plan var alltid långt större än RAF-förlusterna, fick vi veta, och resultatet kunde bara vara ett: seger!
Så naiva vi var! Michael Tamelander presenterar i sin Slaget om Västeuropa en skakande bild av fem händelserika månader 1940 när Hitler var mycket närmare en slutseger än vi kunde drömma om. Tamelander beskriver hur både Luftwaffe och RAF tillbringade mellankrigstid till förberedelser och hur oförberedda franska och engelska armén var i förhållande till den i antal mycket mer underlägsna Wehrmacht. Tyskarna var helt enkelt bättre soldater och deras generaler kunde uträtta strategiska manövrer som de allierade aldrig kunde drömma om.
<b>Felslag redovisas</b>
Som neutral guide tar Tamelander oss steg för steg genom hela den tyska attacken genom Holland, Belgien och Frankrike. Alla de många felslagen redovisas och de var verkligen många på båda sidor, fram till debaclet vid Dunkirks stränder. Englands svek mot Frankrike, påtvingat eller ej, förklaras i detalj. Terrorbombningen av Rotterdam visar sig vara ett tragiskt misstag från tyskarnas sida och inte ett flagrant krigsbrott.
Det blodiga engelska angreppet på franska flottan efter den franska kapitulationen, presenteras från båda sidor av kanonernas dån och vi själva måste bedöma om det var ett nödvändigt brott eller ej.
<b>Battle of Britain</b>
Luftkriget Battle of Britain som egentligen var en fortsättning av Slaget om Västeuropa, är den hälft av boken som fascinerar mest. Britterna visste aldrig att de tyska förlustsiffror som BBC basunerade ut låg långt från verkligheten, lika mycket som förlustsiffrorna för RAF friserades nedåt. Att piloterna blev utbrända nervvrak och direkt farliga för sina kamrater var ett faktum som doldes bakom en retorisk rökridå om tappra hjältar som var oövervinnliga.
Världen i övrigt, USA och till och med många av Churchills egna partikamrater, var övertygade om att Hitler skulle vinna kriget. Att Churchill verkligen hade skäl att vara djupt bekymrade kan man lätt förstå. Men han accepterade aldrig tanken på en kapitulation För denna okuvlighet kan den del av världen som befriats från fascister, vara innerligt tacksam.
<b>Faktaspäckat</b>
Tamelander har skrivit en av de mest intressanta krigshistoriska böcker jag läst. Det är faktaspäckat och ger svar på de flesta frågor man kan tänka sig. Ett 40-tal kartor visar aktionens geografiska placeringar. Ett personregister hjälper till med att förklara vem som är vem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!