Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> Så ville vi se Sverige och så skulle det ses

MARIKA STOLPE
Kitschiga vykort
Bokförlaget Max Ström

Fotomontaget med isbjörnar nedanför Stockholms slott. Befäste fördomar.

Fotomontaget med isbjörnar nedanför Stockholms slott. Befäste fördomar.

Foto:

Kultur och Nöje2003-04-24 00:00
Marika Stolpe har samlat vykort från 1950- och 60-talen i boken med titeln "Kitschiga vykort". Nu tycker inte jag att alla vykort uppfyller kravet på kitsch. Korten är i vissa fall helt enkelt bara gamla.
I min begreppsvärld måste det finnas något anspråksfullt i äkta kitsch. Den ska tro sig om att skapa stor skönhet, gärna vädja till det sentimentala. Och så totalt kraschlanda.
Men med ett nytt värde som är oförutsedd för skaparen.
Enligt Nationalencyklopedin är själva ordet kitsch av okänt ursprung. Men man vet att det var konsthandlare i München på 1870-talet som började använda termen för billig konst.
Marika Stolpe har tesen att det inte bara är vår syn på bilder som förändras över tiden, utan också synen på oss själva.
" Såg man ut som på de där bilderna eller var det så här man ville se ut", frågar hon sig.
Det finns några pärlor. Fotomontaget med isbjörnar nedanför Stockholms Slott. Flickan som poserar vid Polcirkeln i traditionell samedräkt - i värsta sprayade och tuperade frisyren.
Det finns kort av två sorter som är tydliga att identifiera.
De som ska berätta om moderniteten. Titta, vi är moderna, vi har bil.
Vi är moderna, vi har en matsal som badar i ljus. Restaurang Västberga Värdshus. Idag ser vi bara en ovanligt trist matsal. Då såg man något annat. Den moderna konsten på väggarna. De designade taklamporna skulle signalera något till betraktaren.
Så är det synen på Sverige som ett syndens land. Där nakna flickor obesvärat lutar sig mot fäboden. Eller tar ett nakendopp.
Vi ser idag inte det som fotografen ville att vi skulle se.
Om trettio år är det likadant med de fina vykort vi köper idag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!