Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Rebell med ångest och ironi

Johanna Nilsson
Rebell med frusna fötter
Wahlström & Widstrand

Kultur och Nöje2001-08-23 00:00
EXISTENTIELL UTREDARE SÖKES! Det är platsannonsen som Stella Björk drömmer om att hitta. Hon är huvudperson i Johanna Nilssons nya roman, "Rebell med frusna fötter". Stella läser på Handelshögskolan i Stockholm. Egentligen vill hon inte bli ekonom, utan är där för att förstå vad livet inte har för mening. Tidigare har hon läst teologi i fyra år. Inte för att bli präst, utan för att läsa sig till livets mening. Hon har, som hon uttrycker det, bytt ut studierna av Gud mot studier av Mammon.
Beskrivningarna av överklassen på Handelshögskolan är mycket underhållande. Men det är inte bara den som får sig en dos av den ironiska humor som präglar hela boken. Också förorterna och rörelser under benämningen Gatans Parlament beskrivs utifrån Stellas kritiska outsiderperspektiv. Överallt finns fördomar som låser människorna. Egoismen inom högern tilltalar henne inte, men inte heller kollektivismen inom vänstern.

Annars kan man beskriva Stella som en rebell som står på de svagas sida. Hon vill göra något åt lönediskrimineringen av kvinnor och klassklyftorna i samhället. Hon vill kämpa för människors lika värde och för att de små flickorna i anorexikön ska få hjälp lika snabbt som de stora männen i hjärtattack-kön. Men hon vill vara sin egen rebell och inte efterapa andra och bli hippie eller militant vegan.
Stella avskyr tanken på att bli en vanlig Svensson och leva ett innehållslöst liv. Hon suger åt sig allt som händer runt omkring henne och känslorna växlar snabbt och dramatiskt. Hon har tidigare lidit av ätstörningar och drabbas fortfarande då och då av depressioner. Hennes frusna fötter blir en symbol för den vilsenhet och det utanförskap hon ibland känner i samhället och livet.

Rebell med frusna fötter skiljer sig på ett sätt ganska mycket från Johanna Nilssons tidigare romaner. Hon debuterade som 23-åring 1996 med Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Den är en skrämmande och allvarlig skildring av mobbning och de fruktansvärda följder det kan få. 1999 kom Flickan som uppfann livet. Också den skildrar en ung flickas utanförskap. Alla tre romanerna handlar om människor som känner en stor ensamhet i tillvaron, även om deras ensamhet ser olika ut.
Johanna Nilsson är själv inskriven på Handelshögskolan, sedan tre år tillbaka. Det märks att hon har sett och upplevt den världen inifrån. Skildringen av bildandet och utvecklingen av Föreningen för anonyma aktiemissbrukare, är ett av många exempel i boken där humor blandas med allvar. Rektorn på Handelshögskolan känns som hämtad från 40-talets läroverk för rikemansbarn.

"Rebell med frusna fötter" är en underbar satir över vårt moderna samhälle, där inga av dess typiska uttryck skonas. Inte såporna, marknaden, sexualiseringen eller bantningsindustrin. Ironin blir träffsäker också genom språket. De beskrivningar och epitet som tillmäts personer eller situationer är både underhållande och tänkvärda, precis som romanen i stort.
Romanen präglas av funderingar över det alltid aktuella förhållandet mellan kapital och människovärde. Det gäller också kärleken, som tyvärr ofta dödas av just kapitalet.
Johanna Nilsson visar också i den här boken sin förmåga att se igenom det mänskliga hyckleriet. Livet har mer att erbjuda än både vardag och kapital. Bara man har förmågan att upptäcka det.

Jag har sällan läst något som så skickligt förenar humor och ironi med allvarliga och ångestladdade existentiella funderingar. Den kombination gör romanen till den bästa jag har läst på länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!