Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> När det begav sig i Marielund

FOLKE VALLIN
Minnen från Marielund
Människor och miljöer i 20-talets Marielund
Gamla Norrköping

Ur den lilla boken om Marielund finns den här bilden från Värmlandsgatan som visar Järven i bakgrunden. Så här såg det ut 1966.

Ur den lilla boken om Marielund finns den här bilden från Värmlandsgatan som visar Järven i bakgrunden. Så här såg det ut 1966.

Foto:

Kultur och Nöje2003-08-27 00:00
Här en bok för nostalgiska Norrköpingsbor att gråta en skvätt över, åtminstone tills de minns lukten från utomhustoaletterna och synen av undernärda, fattiga barn.
Då kan vemodet och längtan bytas mot glädje över att samhället har utvecklats åt rätt håll - tills man erinrar sig de senaste besparingsåtgärderna förstås.
Folke Vallin berättar om gamla Marielund på ett så engagerande sätt att hans kärleksförklaring till barndomens stadsdel verkar varm och fullt begriplig. Folke avled i februari i år, 89 år gammal, och man kan bara hoppas att han återigen träffar alla gamla bekanta som avled före honom. Om de var hälften så trevliga som han berättar, lär det bli ett kärt möte i den marielundska himlen.
Marielund sjöd av liv och rörelse. Lumphandlaren Gustafsson, cigarrmakaren Ender och ett otal småaffärer, tillsammans med panntillverkaren Söderströms Gjuteri gav sysselsättning åt många Marielundsbor.
Och vilka namn dessa original hade! Långa Mecka, Fylle-Kelan, Calle Chevla, Johan Sträng, Skitiga Nyqvist, Korv-Nisse, Ler-Jocke, alla kända personer fast deras riktga namn inte var så bekanta. En del blev väldigt bekanta. Långa Calle blev känd över hela Sverige som Calle Reinholdz. Gustaf Adolfssons pojke ville uppträda på teatern vilket pappan tyckte var en befängd idé. Men envis var han, pojken. Vem idag känner inte en av Norrköpings största skådespelarnamn, Edvin Adolphson?
Det är inte så värst många år sedan sådana gatunamn om Nygatan (senare Gjuterigatan), Källgatan (senare Smålandsgatan), Pålsgatan (senare Värmlandsgatan) och Väggatan (som blev Stockholmsvägen) var de enda kända gatunamnen i kvarteren. Kartorna i boken ger gamla Norrköpingsbor en hel del geografiska spörsmål att grubbla över.
Det tog 15 år för Folke Vallin att skriva ner dessa minnen. Man känner ett visst mått av avund över den skrivglädje han visar och framför allt känner man en stor tacksamhet över hans bemödanden.
Gamla Norrköping, med hjälp av redigeraren Örjan Bergman, erbjuder oss en riktig pärla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!