<I>En ny bok:</I> Malmgårdshistorien på nytt - för folk som flydde stinkande gränder
BIRGIT LINDBERGMalmgårdarna i StockholmNatur och Kultur/LTs
Malm betyder mald sand och har ingenting med metall att göra. I början låg Stockholm på huvudsakligen två malmar, Norra och Södra, men växte i takt med befolkningsökningen. Alla vill bo någonstans och de bäst bemedlade ville bo lite finare än alla andra och byggde sina egna gårdar.
Vad har en östgöte för intresse av gamla Stockholmsgårdar, frågar kanske läsarna? Just därför att så många östgötar byggde sin egen gård i Stockholm, efter omplaceringen dit eller som ett handelshus. Släktnamn som Ekerman, Quist, Grill, Reimers, Östling, skymtar förbi, alla antagligen östgötanamn eller med familjeförbindelse med länet.
Till och med arkitekten till många stockholmska hemman, Carl Hårleman, var släkt med Rodgas brukspatron Johan Jacob Graver, han som grundade Graversfors. Att en norrköpingsbo, Reimers, byggde ett hem som med tiden blev berömt somVin och Sprit- centralens fabrik på Reimersholme, känner kanske alla till. Norrköpingsbon Jonas Andersson, krigaren som blev tobaks-pamp, tog det bättre passande namnet Östling, när han hade klättrat några steg uppför societetens klasstrappa.
Gripenhielmska gården, Heleneborg, Claes på hörnet, Swedenborgs lusthus, och många andra kända platser dyker upp i ord och bild. Men det är personnamn som är bland de mest intressanta. Namn på skeppsbroadeln, arkitektnamn, den eviga kommentatorn Gjörwell, artisterna von Breda och Wertmüller, soldaten Torstensson, författaren August Strindberg - alla finns i denna släktforskarens guldgruva.
Tack, Birgit Lindberg, för en chans att återknyta bekantskap med en del av Sveriges historia och ett tack till Stockholmskännaren Martin Stugart för den lekfulla introduktionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!