<I>En ny bok:</I> Linné igen ? en gåva till mänskligheten
CARL von LINNÉEn biografi av Wilfrid BluntAlbert BonniersÖversättning Gull Brunius
Hibiscusblomma, en ketmia, en av många vackra illustrationer i Linnéboken.
Foto:
Blunt berättar på ett lättläst sätt hur Linné lät sitt intresse för botanik ta över allt annat. Han gjorde sina föräldrar i småländska Stenbrohult besvikna när han inte följde deras önskningar att bli präst utan lät sitt intresse för medicinska växter leda honom in på en bana som läkare. Hans hobby var till stor hjälp eftersom han själv led av gikt och migrän. Det är synd att föräldrarna inte kunde uppleva den dag han blev adlad från Linnaeus till von Linné som tack för sina banbrytande insatser. Och vilken tur för den internationella botaniken att det blev den akademiska istället för den teologiska världen som fick skörda frukten av hans intellektuella ansträngningar.
Historien om hur en fattig student från enkla förhållanden blev adlad professor som umgicks med hovet, kunde likna en fantasibetonad tvålopera, om det inte råkade vara sant. Att han var den första i världen som kom med ett klassificeringssystem för den "oreglerbara" växtvärlden är värt en bok för sig. Här finns allt i en enda bok.
Naturligtvis var Linné ingen övermänniska, vilket Blunt medger i sin katalog över både för- och nackdelar i Linnés karaktär. En sak som inte finns nämnd i boken belyser detta. Vi norrköpingsbor kan känna irritation över Linnés beskyddande attityd mot sin apostel Olof Torén jämfört med den kyla (om inte motstånd) han visade Christofer Henrik Braad, trots att båda männen hade seglat på samma fartyg till Canton och trots att den timida Torén bara tillbringade 23 dagar på inspektionsresor på land jämfört med de otaliga veckor som "den observanta Braad" spanade och noterade. Toréns magra resultat blev, med Linnés stöd, publicerat. Braads detaljrika journaler förblev opublicerade.
Det är speciellt lämpligt med en ny utgivning av en biografi över den bäst kända svensken i världen, just nu. Det är tyvärr så att en del intresse för Linné inte enbart är baserat på vetenskapliga grunder utan drevs av krassa finansiella motiv.
Ett ganska okänt svenskägt förlag, IK Foundation, stationerat (av skatteskäl?) i England, har föreslagit utgivningen av ännu en Linnébiografi samt "apostlarnas" liv i flera volymer. Idén verkar utmärkt och t.o.m. förre statsministern Ingvar Carlsson har lite naivt ställt upp som "ambassadör". Det är bara det att 300 bokbeställare måste betala £500 (8.000 SEK) var i förväg, om boken skall bli av. Det blir £150.000 eller 2.300.000 SEK totalt till ett bolag som är väldigt svårt att få grepp om. Albert Bonniers senaste utgåva erbjuder nu alla Linnéintresserade tillfälle att jämföra detta beprövade värdefulla verk med en rent kommersiell satsning av okända författare som - efter förhandsbroschyren att döma - kan komma att innehålla en del felaktigheter.
Denna biografi är fullspäckad med 200 vackra illustrationer och är väl översatt av Gull Brunius. I slutet av boken finns en detaljerad kronologisk tabell över Linnés liv. Dessutom har Linné specialisterna William T Stearn och Gunnar Broberg skrivit var sitt värdefulla bidrag.
En bok som är värd varenda krona!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!