Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> Konstbilder berättar ännu mer om Bellman

MARITA JONSSON
På Bellmans tid
Albert Bonniers

Bellman i rödrock vid lutan, av Per Krafft d.ä. Målningen beställdes av Gustav III till Gripsholm.

Bellman i rödrock vid lutan, av Per Krafft d.ä. Målningen beställdes av Gustav III till Gripsholm.

Foto:

Kultur och Nöje2002-11-23 00:00
Man lyfter på ögonbrynen när man ser att Bonniers f kommer med ytterligare en bok om Bellman, endast några veckor efter deras utgivning av Ernst Brunners faktabaserade roman om samma skald. Detta senaste alster är emellertid en helt annan typ av bok, mera bild- än faktabok.
Och vilka vackra bilder! Marita Jonsson har försökt presentera Bellmans värld på ett visuellt sätt med lite nödvändiga textrader som ackompanjemang. Hon har lyckats fängsla läsaren till fullo. Hon har blandat verk av kända konstnärer med upphittade skisser och nytagna fotografier så att hon förmedlar hela den gustavianska bakgrunden till skalden Bellmans tidsepok.
Naturligtvis förekommer alla de bilder vi redan är vana vid från tidigare bellmaniska samlingar. Såsom Bellman i rödrock vid lutan, av Per Krafft d.ä. och Bellman vid skrivbordet, av Pehr Hilleström och Sergels bistra bild av en trött Bellman dagen efter, men denna illustrationssvit utökas med bilder av Bellman och hans värld som jag har inte sett förut. Särskild Hilleström och Martin verka ha målat mera Bellmanbilder än jag kunde ana.
Också de vanliga gustavianskaverken, som till exempel Pilos kröning, Linnéporträttet, och många fler "veteran-bilder" är med men dessa har fått förstärkningar från Marita Jonssons till synes outtömliga bildminnesförråd.
Det är glädjande för oss östgötar att konstatera en av Pehr Hilleström-bilderna är från Norrköpings Konstmuseums samling
Men vad som ger boken en extra piff av charm är alla de smakfulla studierna av malmgårdarna, med deras vackra tapeter, fönsterkarmar, kristallkronor och möbler.
Texten däremot är mera som en vägledning till Bellmans miljö och får inte betraktas som en biografi över hans liv. Kronologin är ibland alltför vag och det förekommer ett och annat småfel.
Det finns till exempel inget belägg för att Bellman träffade Anna Maria Lenngren, varken hos Elis Schröderheim eller hos någon annan. Kemisten Scheele uppfann klor, fluor och mangan innan han flyttade till Köping där han forskade fram de andra ämnen som Jonsson nämner. Men dessa obetydliga fel bör inte förstöra helhetssynen på en sådant bra verk.
Det märks att Marita Jonsson är hemmastadd i konstvärlden. Hon är styrelseordförande på Kungliga konsthögskolan. Kan hon inte vända sin empatiska blick mot andra ganska osynliga figurer i litteraturen? Vad sägs om Anna Maria Lenngren?
Föreslår en nybliven Marita Jonsson fantast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!