<I>En ny bok</I> Humorlös och arbetssam stads och skeppsbyggare i krigstid
MARIANNE NYSTRÖMFredrik Henrik af Chapman. Varvschef och familjefarCarlssons
Han hade för hög rang att gifta sig "nedåt" för att kunna behålla sina privilegier. Istället ordnade han ett bröllop mellan Lisa och en behjälplig yngre skeppsbyggmästare Neuendorff. Senare adopterade af Chapman sin egen son, Gustaf Adolph. Dottern Fredrika fick behålla sin skenfaders efternamn, eftersom dåtidens döttrar ansågs vara mindre viktiga än sönerna i de finare familjerna.. Hon gifte sig sedan med major Eric Leonard Unge.
Han var varvschef för Djurgårdsvarvet och byggde krigsfartyg först när han blev chef för Karlskrona varvet. Staden Karlskrona byggdes ungefär samtidigt och han påverkade även konstruktionsarbetet där. Han fick utstå många intriger och mycket rävspel från konkurrerande och avundsjuka rivaler men lyckades behålla sin maktposition och ställning.
<b>Hus för reträtt </b>
Det var oroliga tider och Karlskronavarvet låg under ständigt invasionshot från andra nationer. Detta hot hade af Chapman i minnet när han byggde sin reträttplats, godset Skärva.
Huset har fått kritiska anmärkningar att envåningsbyggnaden är för oansenlig och anspråkslös. När den byggdes var den omringad av tätt buskage och skogslandskap. Kritikerna glömmer dock att syftet med huset var att det skulle vara ett gömställe och inget lättåtkomligt och lockande mål för utländska angriparna och byggdes därefter.
Boken kompletteras med en hel del intressanta släkttavlor och man kan följa utgreningen av af Chapman släkten till familjerna Wrangel af Sauss, Bogman och (från Unge grenen) till Freese och Silvander. Författaren Marianne Nyström är välkänd som Bellmanforskare och erbjuder många Bellmanska citat som har anknytning med af Chapmans tid vid Djurgårdsvarvet. Det är kanske tur det för af Chapman verkar vara en duktig men inte så särskild gladlynt skeppsbyggare.
Boken är lättläst och intressant för alla Gustavianer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!