Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Goda erfarenheter i bok om ätstörningar

Bulle Davidsson
Christina Lillman Ringborg
Matkampen - om ätstörning i familjen
Förlagshuset Gothia

Den matstörde ser sig själv på ett förvrängt sätt.
FOTO: PRESSENS BILD

Den matstörde ser sig själv på ett förvrängt sätt. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2001-12-04 00:00
Anorexi och bulimi med angränsande ätstörningar har blivit allt vanligare. Det har skrivits många böcker i ämnet, både av behandlare och drabbade. Matkampen - om ätstörning i familjen utgår från den drabbade familjen, och är inte en lärobok om sjukdomarna i sig. Anorexi och bulimi är svåra sjukdomar, som i värsta fall kan leda till döden. När ett barn, i de flesta fall en flicka, drabbas av en så svår sjukdom, genomgår hela familjelivet en total förändring.

Föräldrar och syskon känner oro, sorg och skräck. Också skuldkänslor är oerhört vanliga. Reaktionerna från omgivningen är inte alltid förstående. Särskilt äldre släktingar som har upplevt dåliga tider kan ha svårt att förstå hur någon frivilligt kan avstå från mat. Familjen kan också få svårt att umgås med sina vänner, då den ätstörda kräver så mycket av uppmärksamhet och hänsyn.
Föräldrarnas frågor är många. Kommer deras sjuka dotter någonsin att bli frisk? Kommer hon överhuvudtaget att överleva?
För att hjälpa dessa familjer igenom krisen startade Christina Lillman Ringborg studiecirklar för anhöriga på Videgården. De goda erfarenheterna av drygt fem års arbete med cirklarna resulterade i denna bok, som hon skrivit tillsammans med frilansjournalisten Bulle Davidsson.

Videgården är en ätstörningsenhet som ligger i Linköping. Den tillhör den barn och ungdomspsykiatriska kliniken, men behandlar även vuxna med ätstörningar. Christina Lillman Ringborg är sjuksköterska och arbetar på Videgården. Hon är en av dem som byggt upp verksamheten som startade 1995.

I centrum står fem av de familjer, främst föräldrar, som deltagit i anhörigcirklarna. Många svåra frågor och händelser ventileras i gruppen. En är svårigheterna att tränga sig på den sjuka. Det är inte lätt att söka igenom hennes lådor efter matrester, eller hindra henne från att gå ut på toaletten för att kräkas efter maten. Den som är sjuk i bulimi kan få svåra ekonomiska problem, då alltför mycket pengar går åt till att köpa mat. Bör man då som förälder gå in och betala skulderna?

Också syskonen drabbas. Ibland handlar det om svåra lojalitetskonflikter, då de lovat den sjuka att tiga om sjukdomen inför föräldrarna. Författarna uppmanar här till att alltid våga berätta. Det är inget svek mot den drabbade, utan en hjälp. Familjen är en viktig resurs i behandlingsarbetet.

Matkampen - om ätstörning i familjen är lättläst och ger många konkreta och handfasta råd. I slutet finns förslag på en studieplan som kan användas vid arrangerandet av anhörigcirklar. Boken förmedlar också tröst, både till anhöriga och drabbade. Det finns hjälp att få, både för den sjuka och hennes familj. Boken påpekar dock också att vägen ut ur ätstörningarnas värld kan vara svår och krokig. Återfall får inte ses som ett misslyckande, utan som en tillfällig svacka på den långa vandringen mot ett friskt liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!