Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> Flickorna Mitford - en engelsk historia

CECILIA HAGEN
De osannolika systrarna Mitford
Albert Bonniers

Kultur och Nöje2002-10-12 00:00
Ingen annan än Cecilia Hagen skulle kunna skriva en så underhållande men ändå faktaspäckad bok som den här onekligen är. Det kommer säkert flera biografier om denna familj i framtiden, den ena mer informativ än den andra, men för en svensk läsekrets är Cecilia Hagen den bästa källa vi kunde ha. Hela boken igenom kommer hon med korta pedagogiska förklaringar om Englands ganska tokiga societetsliv, lindrad av ironiska gliringar i typisk Hagen-stil.
Lord och lady Redesdale hade sju barn, därav sex flickor, systrarna Mitford. Sardoniska Nancy skrev bestseller, lugna Pamela älskade livet på landet, den ganska obalanserade Diana gifte sig först med lord Guinness, sedan med fascistledaren Oswald Mosley. Nazisten Unity dyrkade Hitler, kommunisten (!) Jessica blev författarinna också hon och Deborah gifte sig med hertigen av Devonshire och drev familjegodset Chatsworth. Sonen Tom dog bara 36 år gammal.
En fascinerande samling skandalomsusade systrar och det skulle vara alltför lätt för en seriös berättare att drunkna i en massa detaljer, men med Hagen hålls precis den rätta distansen.

Hon seglar med stor auktoritet på ytan och tillåter sig endast några djupdykningar när det är nödvändigt för sammanhanget. Det är just hennes distans till ämnet som gör boken så lyckad. Hon vet exakt vad som intresserar oss i Sverige och skriver därefter.
Journalisten Hagen har intervjuat de två systrar som ännu är vid liv, Diana och Deborah, och dessa härliga avsnitt säger en hel del obehagliga sanningar om familjen Mitford som författarinnan Hagen knappast behöver ödsla mer tid på. Apropå Hagens intervjuteknik.

Hennes träff med Diana Mitfords son, Lord Moyne, är anmärkningsvärd i flera avseenden. Han måste vara den enda person i världen som friats från en svindelanklagelse (fyra miljoner kronor i Trustoraffären) och som har haft både sin mamma och sin nuvarande hustru som gamla fängelsekunder, en som landsförrädare och den andra som knarkhandlare. Jag önskar innerligt att jag hade sett Hagens bild av lord Moyne där han står på sina händer innan rättegången hade ägt rum. Jg skulle ha följt hela den trassliga affären med större intresse.

Hagen har inte förärat oss något index, men hon har gett en detaljerad släkttabell samt en hjälpsam karta över alla platser plus en bibliografi som - för första gången - innehåller ett festligt foto över hela den hög med böcker som skrivits om den här släkten.
I ett avsnitt om Nancy filosoferar Hagen lite om nödvändigheten att alltid skriva sanningen och inte sminka över obehagligheter. Det är beundransvärda tankar. Det är synd att Cecilia Hagens egen farmor, Ellen Hagen, inte hade några sådana betänkligheter när hon skrev om CB Wadström. Familjeryktet har nu förbättrats, i ärlighetens namn.

Ingen är perfekt och en del fel har smugit sig in i boken. Jessicas man slogs mot Francos och inte mot Titos fascister. Dagen för Englands krigsförklaring mot Tyskland var 3 september 1939, inte 3 augusti. Robert Morley var känd för sin godmodiga tjocklek och inte för "glipan mellan tänderna", för det gällde Terry Thomas. Men inte gör det något för det goda helhetsintrycket!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!