<I>En ny bok:</I> En smak av sommar
ANN KATRINE PIHL ATMERFoto: Jan ThamSommarnöjen vid vattnetBonniers
Vackert försättsblad berättar vad det kan handla om i boken om sommarnöjen.
Foto:
Dubbel bosättning är en mycket gammal företeelse. Tidigt hade städernas borgare sina lantgårdar i stadens närhet och landsbygdens folk sina fäbodar.
Mer utpräglat kom olika vinter- och sommarboende att formas under 1800-talet. En början redan i slutet av 1700-talet var brunnsorterna dit de mer besuttna drog för att bada och dricka av det fina vattnet.
I den här boken behandlas sommarhus vid vattnet, husen uppfördes i allmänhet i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet av städernas borgare. En förutsättning var ångbåten som gav möjligheten att lättare nå sommarnöjet.
Familjen drog oftast ut till sommarhuset i början av juni och återvände hem i augusti. Hustrun och tjänstefolket bodde där hela veckorna med husfadern kom med ångbåten på fredagskvällen och återvände till staden på söndagen. För tjänstefolket kunde sommarvistelsen vara en plåga med dess mer primitiva förhållanden än i staden.
Här berättas om sommarnöjen vid västkusten, vid Skånekusten, på Gotland och Öland, i Stockholms skärgård, vid Siljan, vid Norrlandskusten och vid sjö och älv i fjällen. Ett avsnitt handlar om brunnsorter vid Östersjön.
Låt oss ett ögonblick hälsa på i Källvik, norr om Västervik, och det område som ligger närmast Norrköping av dem som beskrivs. Källvik är Sorglösa brunn hos Povel Ramel.
"Hör!
Bort i parken konserterar Sorglösa¨
brunnsoktett!
Tonerna vitt och brett
klingar från Lilla paviljongen."
Povel Ramel bodde några somrar i Majorsvillan i Källvik. Som sjuttonåring skrev han revyn Sommarfräknar 1939. I badsällskapets protokoll står att revyn blev en strålande succé med kupletter som blev örhängen.
Andra kändisar som hade sommarbostad i Källvik var Raul Wallenbergs familj och konstnären Gottfrid Kallstenius.
Författaren Ann Katrin Pihl Atmer disputerade 1987 på avhandlingen Sommarnöjet i skärgården. Hon har sedan fortsatt intressera sig för fritidsboendet och bland annat skrivit om sportstugan.
Sommarvillorna vid havet uppfördes av grosshandlare, hantverkare och konstnärer. Sportstugorna var sommarhuset för dem som inte hade så mycket pengar att bygga för.
Ann Katrin Pihl Atmer är docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har tidigare varit chef för en avdelning på Arkitekturmuseet.
Jan Tham har arbetat som fotograf sedan 1978, huvudsakligen med inredning, mat och trädgård för svenska och utländska tidskrifter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!