<I>En ny bok</I> Ekonomibok ger aha-upplevelser
Johan Ehrenberg och Sten LjunggrenEkonomihandbokenLeopard
Men - den som får bidrag använder ju pengarna, köper mat och kläder, betalar hyra, betalar skatt, håller igång samhällsekonomin och skapar jobb. Medan en höginkomsttagare som får sänkt skatt eller höjd lön sannolikt placerar pengarna i den spekulationskarusell som inte tillför samhället ett skvatt.
Bidragsfusket är en liten kostnad i jämförelse med de rikas skattesmitning, skatteplanering och kapitalflykt.
Sånt här kan man läsa i Ekonomihandboken, som i dag ges ut på Leopard förlag. På 480 sidor ryms här 124 korta kapitel med rubriker i form av frågor vi kan tänkas ställa om ekonomi. Författarna utgår från Keynes enkla logik: Höjda löner skapar efterfrågan som skapar fler jobb. Sänkta löner ger arbetslöshet.
<b>Kapitalismen orimlig</b>
Vi har under de senaste decennierna fått vår ekonomi beskriven av Näringslivets tankesmedjor, uppbackade av borgerlig press, en förvriden beskrivning som det är dags att göra upp med.
Sverige är i skuld och måste spara, har det hetat. Men Sverige har för det första ingen utlandsskuld. Statsskulden har påståtts vara 1400 miljarder men var som mest 440 miljarder och är sen förra året ingen alls. Den offentliga sektorn är ingen belastning, sedan 1998 har den visat budgetöverskott.
Kapitalismen har i dag blivit en orimlighet. Stora företag ägs av en allt mindre del av befolkningen. Ett företags värde bestäms inte av vad det producerar till vår nytta utan av vad andra vill betala för att ta över det. IT-boomen är ett exempel. Företag som inte hade något egentligt värde började plötsligt köpas och säljas på aktiemarknaden som om de var värda miljarder. Kapitalismen har förlorat fotfästet i verkligheten.
Näringslivet har planmässigt drivit oss mot en systemförändring. Under 60- och 70-talen samlades nästan allt sparande i den offentliga sektorn. Under 80- och 90-talen överfördes kapitalbildingen till den privata sektorn.
Pengarna skulle inte användas för gemensam nytta. Det offentliga måste spara. Vi fick utgiftstaket - en tvångströja som gjorde att ett överskott på hundratals miljarder inte kunde användas trots skriande behov! Sparandet har gjort oss fattigare. Och nu är vi i full gång med att spara oss sjuka i jäktade låglönejobb.
<b>Maktlöshetssjukan</b>
Författarna talar om en annan åkomma, maktlöshetssjukan. Den som förlamar både oss själva och våra politiker. Men hur var det för hundra år sedan? Då hade arbetarna varken starka organisationer eller stark offentlig sektor. De hade ingen makt men de skapade sig en. Facket är historien om hur massor av människor struntade i sin maktlöshet!
Man säger att rikedom är makt. Men Ericssons makt bygger bara på att regeringen, riksdagen och facket inte utnyttjar sin makt. Politikerna bryr sig mer om hur "marknaden" reagerar än vad deras åtgärder betyder för folket!
I den här boken ser vi tydligt vilka insikter borgerliga ledarsidor och ekonomiskribenter bedragit oss på. Och vad usla politiker gått med på.
Till de främsta attackerna mot välfärden hör pensionsreformen. Pension är inget man kan spekulera sig till på aktiemarknaden. Pensioner betalas av dem som arbetar i framtiden. Man bör alltså investera i den offentliga sektorn för att få ett friskt och välutbildat folk i ett starkt framtida samhälle som kan ta hand om sina gamla.
Flera frågor: Varför privatisering? Vad är pengar? Vad är en bank? Varför svälter människor? Vad är tillväxt? Vad är skatt? Osv. Var beredd på aha-upplevelser!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!