Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> Detta hände också i Tyskland

RACHEL SEIFFERT
Mörkrum
Norstedts
Översättaren: Olov Hyllienmark

Kultur och Nöje2002-11-27 00:00
Det är kanske en felaktig beskrivning att ha underrubriken en ny bok, för här har vi tre mini-romaner i en. I någon mån borde det likna ett lockrop i butiken för en ny sorts yoghurtdryck: "Ta tre - betala för en". Däremot är den verkligen en ny bok, eftersom den är en debutroman, och en otroligt ambitiös sådan. Det förvånar mig inte att den blev nominerad till Bookerpriset 2001.

Rachel Seiffert berättar om tre vanliga tyskar och deras öden under och efter andra världskriget. Helmut är en ung fotograf med en disfunktionell arm, i Berlin under 1930-talet. En för krigstjänst oduglig nazisympatisör, han använder sin kamera för att hjälpa partiet.
Lore, är bara tolv år gammal år vid krigsslutet 1945 när båda hennes nazistiska föräldrar är arresterade av de allierade. Lore tar sina yngre syskon hela vägen genom ett krigshärjat Tyskland till släktingar i ett sönderbombat Hamburg. Det skulle ha varit en farofylld resa av ofattbar misär, hunger och kyla för vilken vuxen människa som helst. Man kan bara svagt ana hur svårt det måste ha varit för ett barn, ett barn som fått en vuxens ansvar påtvingat sina späda axlar.

Den tredje är Micha, en lärare år 1997 som är driven av ett slags mani att få veta exakt vad hans älskade morfar gjorde som Waffen-SS man under kriget i Belarus. Under undersökningens gång kommer han underfund med hur svår skuldfördelningen kan vara. Skuldfrågan är faktisk det centrala temat i hela boken.
Vad föräldrarna har gjort bör man aldrig belasta barnen för, de bär en omedveten skuldbörda ändå. En banal fras som låter så självklar. Men hur många tänker på det i hatets Jerusalem, Gaza, Belfast, Bagdad eller Rwanda?
Seiffert skriver en mycket enkel prosa som blir desto mera kraftfull i sättet att behandla det komplexa temat. Ideligen nickar man och tänker, jo visst. Just så måste det ha gått till. Det är en sorgesam berättelsesamling, men av speciellt intresse för alla som var barn i samma krig, antingen i Tyskland, det neutrala Sverige eller på motsatta sidan till Hitler. Lidandet kunde vara gemensamt för alla barn. Det var bara uniformerna som skilde.
Genom grymhetens historiska grunder, har vi blivit vana vid böcker om allt lidande som nazisterna förorsakade.
Det är nyttigt, fast lika skakande, att läsa om grymheter som nazisterna drog på sitt eget folk.
En bra bok för den som söker balansera bilden av historien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!