<I>En ny bok:</I> Daldansens tragiska takter
ALF ÅBERGTragedin på torgetNatur och Kultur
Det är därför av stor vikt att Alf Åberg presenterar oss en finslipad berättelse över ett mindre känt kapitel i Sveriges annaler, proteströrelsen som blev benämnd Stora Daldansen. Som alltid är Åberg pedagogiskt generös med sina kunskaper och i förbifarten lär vi oss en hel del om indelningssystem för Dalaregementet, och, inte minst, får vi förklaringen till varför Dalarna har en särställning i Sveriges historia.
<b>Fria dalkarlar</b>
Dalmasarna var vana vid att bestämma allting själva. De hade alltid kämpat för riket från Engelbrekts dagar fram till stormaktstidens ständiga krigande. Att förlora ett och annat slag, som det vid Poltava, hörde till krigets spelregler. Men att lida onödigt stora förluster i ett illa skött krig mot Ryssland 1740-talet gjorde de få överlevande i Dalaregementet missnöjde mot Fredrik I och de ville ha en ändring.
Bönderna, som indirekt måste betala för en dålig Rysslandspolitik, hade haft flera svåra nödår med missväxt. De kände sig bortglömda av den nyss avlidne kungen och vill ha ett ord med i tronföljden.
<b>Upprörd marsch</b>
4500 förbittrade bönder och soldater tågade till Stockholm 1743 för att tala ut med de nervösa makthavarna. Marschen genomfördes med en mycket primitiv organisation men nådde Stockholm trots alla hinder. När den upprörda men ganska fredliga skaran samlades på Gustav Adolfs Torg för att protestera, möttes de av militär som tillkallats av rädda makthavare.
Det blev en blodig konfrontation. De välrustade soldaterna mejade ner den nödtorftigt utrustade och klagande blandningen av civila och råa rekryter. Fyrtiotvå personer dödades och ett åttiotal skadades. Värstingarna bland agitatorerna avrättades snart efter och många (134) dog i fängelse av sjukdomar. Räfsten mot de upproriska bönderna fortsatte i hembygden senare och för att få sina egna fångade bybor frisläppta var människor tvungna att agera som angivare mot personer som bara hade uttryckt kritik mot regeringen.
<b>En skum historia</b>
Hela historien tystades snabbt ner och det är först efter mycket forskning som dagböcker och privata brev kunnat avslöja detaljerna bakom Stora Daldansen.
Denna fascinerande bok belyser ett relativt skumt kapitel i Sveriges Historia.
Som Norrköpingsbo lärde jag mig att det var de resande dalkarlarna som byggde Bergsbron. Också omslagsbilden har en anknytning till vår stad. Konstnären, den kortväxte Johan Fredrik Martin, var gift med den långa ståtliga Christina Charlotta Westerberg från Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!