Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Carré med vrede och hjärta

JOHN LE CARRÉ
Den trägne odlaren
Albert Bonniers

Le Carré anger bland annat den tyska läkemedelsjätten.
FOTO: PRESSENS BILD

Le Carré anger bland annat den tyska läkemedelsjätten. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2001-10-20 00:00
När en ny bok från pennan av en best-selling författare får så mycket lovord som Carrés senaste roman har fått, blir man en aning misstänksam. Kan en utmärkt författare lyckas med konststycket att överträffa sig själv?
Kan en mästare av intriger bland lögnaktiga spioner bli ännu mer intrigant nu när kalla kriget är mera ljummet? Kan en handledare som normalt specialiserat sig i turerna kring skuggiga bakgator i civiliserade länder intressera oss för de soldränkta östafrikanska landskapen? Svaret i alla tre fallen är affirmativt. John le Carrés artonde roman är hans bästa roman hitintills. Det säger inte lite i hans fall.

Den vackra unga hustrun till en engelsk diplomat mördas brutalt i norra Kenya. Hennes resekompanjon och förmodade älskare, en afrikansk läkare vid en hjälporganisation, försvinner samtidigt. Hennes man, Justin Quayle, börja sin privata undersökning av fallet och under sin mödosamma vandring till en förklaring, börjar han inse hur lite han kände sin hustru, det korrumperade Kenya och de lika korrumperade hjälporganisationerna.
Framför allt avslöjar han den ansvarslöshet som de profithungriga farmaceutiska företagen visar för världen i allmänhet och för Afrika i synnerhet.

Ungefär halvvägs genom boken börjar läsaren ana att passionen i Carrés berättelse är för äkta att vara bara en del av författares spännande skrivstil. Den halvkvävda vreden i texten verkar komma direkt från hjärtat.
Intrycket förstärks när han namnger den tyska farmaceutiska jätten, Bayer, och om och om igen refererar till schweiziska farmaceutiska bolag. En vardagsförfattare skulle aldrig våga använda verkliga firmanamn i sådana fiktiva anklagelser av rädsla för legala repressalier. Eftersom det är självaste le Carré som skriver,måste han ha torrt på fötterna. Kan den farmaceutiska industrin vara så hänsynslös?
Den engelske tidskriften, The Economist, berättade nyligen om utprovningen av ett nytt aids-vaccin i Kenya. Friska frivilliga Kenyabor injiceras med det nya vaccinet, för att testa dess säkerhet och dess kapacitet att stimulera kroppens immunsystem. Vaccinet har skyndats fram från projekt till färdig produkt rekordsnabbt. Läs meningarna en gång till och begrunda! Är detta verkligen en nyhetsrapport eller en del av en Carréroman?

Den trägne odlaren är mer än en dramatisk berättelse. Den är en anklagelse mot omättligt vinstbegär, mot kriminella politiker, mot korrumperade hjälparbetare, mot pompös ambassadpersonal och mot alla som accepterar vad som helst hellre än att gunga båten i vilken de sitter. Den är också en indirekt tacksägelse över de relativt få idealister som vågar kämpa mot alla odds.
En skakande bok som alla bör läsa.
Sam J Lundwall har gjort ett gediget arbete med översättningen. Förläggaren däremot påstår att den engelska romanen gavs ut i år, 2001. Jag kunde svära på att jag läste den på originalspråk år 2000.
En av oss har fel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!