Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok</I> Bitar ur historien som väcker aptiten

MAGNUS BERGSTEN (red)
Svenska krig och krigiska svenskar. Historisk antologi
Historiska Media

Kultur och Nöje2002-06-14 00:00
Denna antologi är komponerad av en samling artiklar som åtta kända historiker har skrivit om svenska krigare. Fyra av artiklarna har redan publicerats i tidskriften Populär Historia, men är väl värda den räddning från glömskan som nu erbjuds i nya kläder.
Tidsrymden sträcker sig över tusen år, från det mytiska slaget vid Svolder till en informativ minibiografi över den svenske ÖB under andra världskriget, Axel Rappe. Boken gör inte anspråk på att täcka hela Sveriges historia och platsbristen gör att två av de största krigsherrarna, Karl XII och Gustav II Adolf, inte finns med. Desto mera finns skrivet om dessa män i ett otal andra mera detaljerade böcker.
Det första avsnittet behandlar det av Snorre Sturlassons beskrivna Slaget vid Svolder. Dick Harrison ger sin tolkning av myten och kompletterar med en kvalificerade gissning om bakgrunden. Att han rubricerar artikeln ?Svolder i myt och verklighet?, om ett slag som kanske aldrig inträffat, vittnar om att hans syn på verkligheten är en annan än min. Men han är i alla fall docent i Lund så jag borde tiga. Kanske hans omänskliga massproduktion av böcker i populärhistoria skapar små oklarheter ibland.
På tal om överproduktion, han är den enda författare med två artiklar i antologin, men hans andra nyskrivna artikel över kvinnliga svenska krigare (krigerskor?) var verkligen intressant.
Jag läste den samma dag som Storbritannien förbjöd insatsen av kvinnliga soldater vid fronttjänst. Kanske borde engelske försvarsministern ha läst denna artikel innan han fattade sitt beslut?

Lars Olof Larsson skapar behövlig klarhet i den gängse bilden av Engelbrekts uppror, när Ringstaholm i Motala ström erövrades, och Göran Rystad understryker faran med dubbelkommando på slagfältet, i detta fall nederlaget vid Nördlingen, år 1634.
Den pålitlige Lars Ericson tar oss genom skuggorna kring Narva och Poltava. En man som spelade en stor roll i Norrköpings historia när han förstörde staden i 1719, Amiral Apraxin, fick blodad tand vid Narva. Gustav III:s försök att kopiera Karl XII beskrivs av Mikael Alm.
Av särskilt intresse för mig var Ulf Zanders artikeln om Fänrik Ståls Sverige om vilken slagkraft Runebergs dikt hade på patriotiska svenskar och finnar. Jag är den stolta ägaren av Fänrik Ståls Sägner i tre versioner, på svenska, tyska och engelska, så jag vet vilken internationell spridning diktsamlingen fick.

En patetisk bild över krigets vansinne målar Ingvar Flink i sin artikel över fyra svenskar i boerkriget. Alla hade förbindelse med Västervik och alla tillhörde ett neutralt land, Sverige. En deltog i den katastrofala Jameson Rajd, som verkade som katalysator till krigsutbrottet, och deporterades. En kämpade med boerna och dog i Afrika. En kämpade mot boerna och vann medaljer för tapperhet i strid. Den enda som behöll sin neutralitet var sjöman och försörjde landet med järnvägsslipers.

Att ÖB Axel Rappe var en hetsig alkoholiserad rysshatare bevisas av Sverker Oredsson i en artikel som egentligen är rätt skrämmande. Att skillnaden mellan krig och fred var hårfin, visste jag. Att avgörandet delvis låg i händerna på en ostabil individ visste jag inte.
En bok att reflektera över efter läsningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!