<I>En ny bok</I> Att lämna sina spår
GEORG NYSTRÖMHerrgårdarnas byggmästare och deras släktled under trehundra årEkerlid
Herrborum i Östergötland finns med i boken om svenska herrgårdar, eller framför allt om deras byggherrar.
Foto:
Abraham visade konstnärliga talanger redan i sitt barndomshem i Hällingstorp. Vid 14 års ålder studerade han under Pehr Hörberg innan han blev sockenmurare, bara 19 år gammal. Som murarmästare kunde han bygga och rita de därtill nödvändiga grundplanerna och skisserna till fasader. Hans medfödda kunskap i inredning visade sig sedan.
Hans genombrott i stora sammanhang kom år 1831 när han byggde Stora Sundby, det imponerande slottet i skotsk stil som man ser från vägen när man kör från Katrineholm till Kungsör över Hjälmaren. Slottet byggdes ovanpå en gammal borgruin från Vasatiden och tog 18 år att genomföra. Tidslängden är knappast förvånande med tanke på att ingen järnväg eller telefonförbindelse fanns då.
Efter Stora Sundbys färdigställande fick han titeln motsvarande titeln professor och därtill kungens uppskattning. Abrahams två söner följde i samma spår som fadern och byggde, renoverade och inredde runt om i hela Sverige, fast mest i ovannämnda län. Över 250 välkända byggnader fick bära den Nyströmska prägeln, antingen som nybyggnad, ombyggnad eller renovering. Det är en imponerande lista som presenteras i boken och texten pryds med 120 vackra och smakfulla bilder. Två kartor hjälper till med orienteringen över hundra slott och herrgårdar och 35 kyrkor
Hans lista över bygg- och inredningsterminologi kan också fylla en nyttig om än lite oavsiktlig funktion för alla oss korsordslösare!
Författarens egen karriär följde helt andra banor än byggarnas. Han beskriver sin släkts stolta gärningar i detalj och det finns mycket som gör boken till en guldgruva för både släktforskare och arkitekturintresserade.
Men det som ger boken extra krydda är berättelsen om Georg Nyströms egen kamp för att hålla sitt företag fritt från finanshajarnas giriga anfall under åttitalet. Han utsätter sådana namn som Björkegren, Mörtstedt och - oväntat - Jan Carlzon för kritisk granskning men undviker att namnge en del advokater som, enligt mitt tycke, borde brännmärkas för ohederlighet. Just Folkbladet har bitter erfarenhet av liknande finansskojare som de som finns beskrivna här. Intressant är också hans positiva bedömning av den utskällde P G Gyllenhammar.
Det är en givande och vacker bok som innehåller mycket matnyttigt material för främst arkitekturintresserade esteter, men också för släktforskare och amatörsnokare i finansvärldens undre regioner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!