Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I Nordéns fotspår

ROLF WARNCKE
Forntidens Norrköping
RW-Förlag

Kanske några förfäder till dagens Norrköpingsbor?

Kanske några förfäder till dagens Norrköpingsbor?

Foto:

Kultur och Nöje2003-12-25 06:00

en ny bok
Alla Norrköpingsbor vet hur mycket Artur Nordén forskade - och skrev om - Norrköpings forntidshistoria. Allt han gjorde var resultatet av hans egna energiska insatser med primitiva transportmedel och handskrivna texter. Har någon läsare reflekterat på hur ofantligt mycket mer Nordén kunde ha uträttat med moderna hjälpmedel som mobiltelefon, videokamera, flygfoto, C-14 datering, lap-top data, Internet, och E-mail?

Som tur är har Rolf Warncke åtagit sig försöket att på nytt ge Norrköpingsborna en sammanfattning av deras forntidshistoria, men med hjälp från alla moderna medel som finns till buds. Samtidigt kan han blicka över alla de utgrävningar och undersökningar som ha gjorts under senare år.

Det är ett ambitiöst projekt som Warncke har rott i land. Han beskriver hur Norrköpingsområdet reste sig från Ancylussjöns botten, sedan istäcket hade släppt sitt grepp. Boplatser etablerades längs Kolmårdens kustlinje, som på Fagervik och Säter. Den första primitiva "fabriken" kom till i Hultsdalen, där stenyxor knackades fram.

Boken har rikligt med illustrationer, 237 stucken för att vara exakt, som teckningar, foto, kartor etc. Detta är utmärkt när han beskriver tillverk-ningen av tunnhackiga yxor eller resning av ett bronsåldershus på Pryssgården. Över huvudtaget är boken väldigt pedagogiskt upplagd och har dessutom små avdelningar för repetitionsfrågor efter varje kapitel. Jag lämnar till andra att bedöma bokens pedagogiska värde men för mig verkar det vara en utmärkt inledning till fornnordisk historia för intresserade skolbarn. Att det blir populär läsmaterial för alla hembygdsföreningar i trakten, tar jag för givet.

Däremot var jag inte så förtjust i sagan för barn om Bråvallaslaget, men det kan vara för att jag saknar den rätta pedagogiska inblicken i hur barn absorberar historia genom sagor. Kapitlet om arkeologi och fältundersökningar kommer säkert att intressera många barn så att de också kan tänka sig att bli arkeologer.

Det finns en mycket nyttig ordförklaringslista längst bak i boken som kan hjälpa alla orientera sig i en skog av arkeologiska termer.

Nu skall jag ut och visar boken för mina hembygdsförbundsvänner, De får inte missa chansen!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!