Hur ser det ut i er bok?
Nu är som bekant situationen annorlunda. Skivbolagen har växt och växt och blivit proffs. Musik är en nischad produkt ? punkt slut! Vi har alla dessa ändlöst trista program som t ex Idol där man får lära sig precis hur en artist ska göra, röra sig, sjunga. Löjeväckande! Trots en uppsjö av genrer låter alltfler alltmer lika. Tyvärr har det nästan blivit omöjligt för mindre band med egen repertoar att få spelningar och möta en publik. Internet har visserligen betytt mycket för möjligheten att sprida musik internationellt och framförallt har skivbolagen blivit tvingade att så vad dom skördat men det direkta mötet med publiken är det värre med. Lokala band får vara nöjda om dom får spela gratis då och då.
Det gemensamma, d v s kommunen, är väl tänkt att gå in och stötta där den fria marknaden inte fungerar, där saker inte reglerar sig själva och där konkurrensens spelregler är sönderslagna. Får jag komma med ett förslag och en fråga? Tänk om kommunen kunde finna utrymme i sin budget för att hålla med en lokal där lokala band med eget material t ex från östgötaregionen får spela för säg 500-1 000 kr per medlem. Inträdet kan vara gratis och man har konsertkväll en gång i veckan. Man annonserar i lokalpress och affischerar och står för PA-kostnaden. Skulle det verkligen bli för dyrt? Och vad skulle man ha att vinna i form av musikalisk mångfald och cred?
Utan att gå in för djupt i den diskussionen så är det svårt att låta bli jämförelsen med symfoniorkesterns totala årskostnad. Eller vem man vänder sig till och subventionerar biljetter för. Det kan vara en fördom men jag tvivlar på att publiken i De Geer-hallen strömmar till från de fattigare delarna av Norrköping eller från områden där utanförskapet är som störst och uttrycksbehoven akuta. Resurser måste helt enkelt gå dit där behoven är som angelägnast och i min bok ska alltid marginaliserade, ungdomar, samt nutida uttrycksformer prioriteras. Hur ser det ut i er bok?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!