Huppert och fin ironi
JAG OCH MIN SYSTERFilmstaden***
Särskilt utsatt för hennes arrogans blir systern, som stannade som kosmetolog i födelsestaden. Det är en okomplicerad livsoptimist som nu kommer på sällsynt besök med förbluffande nyheter. Hon tänker bli författare och väntar på besked om hon ska bli godtagen av ett stort förlag. Catherine Frot, som inte har setts på bio i Sverige tidigare, spelar med skicklig komik och clowninslag. En svensk motsvarighet är närmast Lena T. Hansson.
Väntetiden tillbringar hon med sin öppet elaka syster, hennes man och hennes väninna (makens älskarinna). De blaserade parisarna visar sig se tolerant på landsortsbons barnsliga glädje över parisiska sevärdheter, besök hos modefrisör och på opera och annat. Vilket inte hindrar åskådaren från att i ljuset av besökarens oförställda värme och rättframhet se dem som rätt självupptagna och insnärjda i alltför etikettstyrt umgänge, med den parisiska systern som överdrivet skräckexempel. För systrarna är förstås två människotyper som renodlats nästan till karikatyrer. Men inte mer än att bådas innersta mänsklighet ibland ses klart.
Och i en lysande scen blir de sams och muntra som barn igen, en natt framför tv-n, som visar en berömd fransk 1960-talsmusical (med två äkta systrar i huvudrollerna). Till eftertexterna sjunger båda aktriserna harmoniskt en bitterljuv liten schlager, med tycke av barnvisa. Slutsatsen är given: om ett syskons hat mot en generös syster består så finns försoningen främst i konsten.
Slutet i Alexandra Leclères täta och välspelade film, vars bilder får konstnärligt liv och valör av människors ansikten och spelet mellan dem, antyder viss försoning även i verkligheten. Men egentligen har systrarna fjärmats än mer från varandra; en förblir offer för sina sämsta sidor, sitt arv och sin miljö, den andra visar personlig äkthet, utvecklingsförmåga och balanserad livsvilja.
Det låter seriöst och lite Norénaktigt, men filmen har också mycket fin ironi, älskvärdhet och charm mitt ibland all osminkad bitterhet och allt det som kallas social genans. Det som ger filmen samma pinsamhetens komik som i Fyra nyanser av brunt, fast med finare medel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!